ISTORIA SE REPETA: SUA isi duce economia in haos, dupa reteta japoneza din '97

Luni, 15 August 2011, ora 16:07
3247 citiri
ISTORIA SE REPETA: SUA isi duce economia in haos, dupa reteta japoneza din '97

Guvernul SUA face aceeasi greseala ca si Japonia in 1997, cand si-a trimis economia in haos, precizeaza Richard Koo, fost economist FED intre anii 1981-1984, potrivit CNBC.

Greseala pe care Japonia a facut-o cu 14 ani in urma a dus la cinci trimestre consecutive de crestere negativa si la o crestere de 68% din deficitul bugetar in doar 2 ani, a mai subliniat Richard Koo.

"Toate deciziile pe care guvernele le iau acum - reducerea ratelor dobanzilor, relaxarea monetara, injectii de capital, de stimulare fiscala plus problema cu agentiile de rating- reprezinta o rememorare a istoriei scrise deja de Japonia", a adaugat specialistul.

In opinia sa, marea greseala pe care guvernul japonez a facut-o a fost reducerea deficitului bugetar, in timp ce sectorul privat isi achita datoriile.

"Ceea ce am invatat e ca atunci cand sectorul privat se lupta cu reducerea datoriei, guvernele trebuie sa fie acolo sustinand sectorul privat".

Koo nu este de accord cu recomandarea agentiei de rating S&P referitoare la guvernul SUA care trebuie sa aplice masuri drastice de reducere a deficitului. In opinia acestuia, astfel de masuri pe care guvernul american este pe cale sa le adopte ar putea arunca economia intr-o alta Mare Depresiune.

In ceea ce priveste situatia economica a Japoniei, Koo este de parere ca pericolul pandeste chiar si la usa statuli asiatic din cauza guvernelor din Occident.

De asemenea, exporturile Japoniei nu se afla in cea mai buna stare din cauza crizei din Europa si situatiei dificile din SUA, a precizat acesta subliniind faptul ca economiile au nevoie de mai multe stimulente fiscale.

Multi analisti au remarcat asemanarile dintre SUA si Japonia, insa analistii Morgan Stanley sunt de parere ca cea mai mare asemanare este legata de bonduri.

Traderii de pe Wall Street incearca sa afle nivelul cotatiilor la care s-au vandut bondurile japoneze dupa ce tara si-a pierdut ratingul AAA in 1998.

Analistii internationali se tem ca SUA se apropie de un moment in care cresterea economica ar putea fi inexistenta, la fel cum s-a intamplat in Japonia in 1990, dupa ce bula imobiliara "s-a spart".

In schimb, economistii resping aceasta varianta invocand diferentele institutionale si financiare dintre cele doua state.

Cu toate ca exista diferente vizibile la nivel economic intre SUA si Japonia, inflatia ramane cea care le "leaga".

Japonia se lupta cu fenomenul de deflatie de mai bine de 10 ani, iar investitorii se asteapta ca preturile sa scada in continuare. In SUA, autoritatile spera la o rata a inflatiei de 2,2% in urmatorii 10 ani, potrivit Wall Street Journal.

Asemanarile nu se opresc aici.

In 1997, autoritatile japoneze au crescut taxele si impozitele si au limitat cheltuielile publice, lucru care a dus la o noua recesiune, atrag atentia economistii.

Avand in vedere toate aceste masuri, multi privesc la SUA si isi aduc aminte de Japonia anilor ’97.

Deciziile autoritatilor americane vor duce la aceeasi soarta, atrag atentia analistii internationali.

In plus, alte masuri care ar putea sustine economia nu vor mai fi mentinute timp indelungat, precum taxe mai mici pentru angajatori si ajutoare pentru someri.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#criza japonia 1997, #criza sua, #deficit bugetar, #economie japonia, #economie sua, #inflatie, #recesiune , #Japonia