Japonezii fac exercitii militare fara precedent sub nasul Chinei, alaturi de SUA

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 15:29
5857 citiri
Japonezii fac exercitii militare fara precedent sub nasul Chinei, alaturi de SUA
Foto: Wikimedia

Washingtonul face un pas provocator in fata Chinei, invitand Japonia sa se alature ca participant cu drepturi depline exercitiilor militare comune desfasurate de fortele navale americane si indiene in Marea Arabica.

Operatiunea cunoscuta si sub numele "Exercitiul Malabar" a debutat in 1992, in urma unui acord de cooperare militara semnat intre Washington si New Delhi, iar Japonia a avut pana acum doar in doua randuri statutul de observator, lucru care a starnit reactii furioase la Beijing, anunta site-ul Defense News.

Zona in care se desfasoara "Exercitiul Malabar" este situata in Marea Arabiei, arie spre care China si-a extins influenta printr-un program de creare a unui coridor comercial prin Pakistan, pana la portul Gwadar.

In acelasi timp, China si India sunt inscrise intr-o cursa a inarmarii pentru controlul asupra rutelor comerciale de pe vasta intindere a Oceanului Indian.

"Participarea Japoniei ca membru permanent in cadrul Exercitiului Malabar reprezinta un punct de cotitura in cadrul relatiilor dintre fortele navale indiene, americane si japoneze", a apreciat Nitin Mehta, un analist de securitate din India.

Japonia a participat si in 2007 ca observator in cadrul exercitiilor militare desfasurate in regiune, alaturi de Australia.

Dupa reactiile virulente ale Beijingului pe tema acestei prezente, oficialii de la New Delhi si Washington au renuntat sa mai invite alte flote militare din regiune pana in 2014, cand reprezentantii Marinei japoneze au beneficiat iarasi de statutul de observatori.

In cadrul exercitiilor programate pentru anul acesta, flota americana va desfasura in zona portavionul USS Theodore Roosevelt, crucisatorul USS Normandy, o nava de asalt pentru debarcari rapide, un submarin nuclear si un avion de supraveghere.

India va participa un distrugator, doua fregate, o nava auxiliara, un submarin rusesc din clasa Kilo si un avion de observatie, in vreme ce contributia japonezilor se rezuma la trimiterea distrugatorului Fuyuzuki, dotat cu rachete cu raza medie de actiune.

Conform unui reprezentant al Marinei indiene, tema principala a Exercitiului Malabar de anul acesta va fi depistarea si distrugerea submarinelor, navelor de suprafata si a avioanelor inamice.

Relatiile dintre Washington si Beijing s-au deteriorat rapid in ultimul an, ca urmare a interventiei Chinei in construirea unor avanposturi militare in Marea Chinei de Sud, intr-o zona revendicata de mai multe state asiatice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exercitii navale Oceanul Indian, #cooperare militara SUA India, #marina japoneza, #tensiuni SUA China , #Japonia