Japonia a depasit perioada de deflatie

Marti, 03 Octombrie 2006, ora 13:07
1042 citiri

Ministrul japonez de finante, Koji Omi, a estimate, marti, ca cea de a doua economie a lumii se poate considera in prezent vindecata de flagelul deflatiei, fenomen de care sufera de aproape sapte ani, informeaza AFP.'Daca privim situatia economiei in general, putem declara ca deflatia s-a terminat..Multi urmaresc cu atentie fiecare indicator economic, insa cred ca putem spune ca, per ansamblu, situatia economica se imbunatateste', a declarat Koji Omi, intr-o conferinta de presa.

Oficialul nipon a precizat insa ca acesta este punctul sau de vedere personal si nu cel al guvernului japonez, care pana in prezent a evitat cu prudenta sa declare iesirea din deflatie.

Deflatia, fenomen negativ care descurajeaza investitiile, creste gradul de indatorare al gospodariilor si intarzie cheltuielile de consum, s-a instalat in Japonia in vara lui 1998. Aceasta scadere usoara dar continua a preturilor de consum s-a perpetuat pana in luna octombrie 2005. Incepand de la aceasta data indicele preturilor de consum, exceptand produsele alimentare perisabile, nu a incetat sa creasca chiar daca preturile de consum, exceptand preturile la energie, ramane in continuare negativ (minus 0,4 la suta in luna august), date care sugereaza ca iesirea din deflatie este pentru moment datorata in mod exclusiv cresterii explozive a pretului petrolului pe piata mondiala.

In ceea ce priveste Banca centrala a Japoniei, aceasta a declarat in mod oficial sfarsitul deflatiei in luna martie 20o5 si a confirmat acest punct de vedere in luna iulie a acestui an prin abolirea politicii monetare de mentinere a dobanzilor la nivelul de zero la suta, politica pe care a urmat-o fara intrerupere din 2001.

Rompres