Japonia acuza SUA si tari din UE de razboi valutar

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 15:05
1501 citiri
Japonia acuza SUA si tari din UE de razboi valutar

Premierul nipon Shinzo Abe a anuntat necesitatea slabirii cursului de schimb al yenului fata de dolar la un raport de 90:1, acuzand SUA si unele tari UE de actiuni care conduc la consolidarea altor valute nationale in raport cu dolarul si euro, relateaza Wall Street Journal, citat de BFM.

Astfel, premierul japonez este al doilea oficial din G7, dupa guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, care a spus ca bancile centrale din unele tari ar putea fi implicate intr-un razboi valutar, ceea ce complica relatia dintre state.

Seful executivului nipon a cerut Bancii Japoniei sa ia masuri impotriva acestei tendinte, care vine din SUA si Europa, si sa reduca moneda nationala la un curs de 90 de yeni pentru un dolar.

La inceputul tranzactiei in Asia, dolarul era apreciat luni la 84,38 de yeni. Potrivit premierului japonez, rata de schimb de 90 de yeni pentru un dolar ar trebui sa vina in sprijinul exportatorilor japonezi.

"Bancile centrale din lumea intreaga tiparesc bani pentru a sprijini economia si a creste exporturile. America este un exemplu concludent in acest sens", a spus presedintele Bancii Centrale a Japoniei, referindu-se la politica Rezervei Federale a SUA privind acumularea de lichiditati pe piata prin volumul mare de achizitii de obligatiuni de stat si alte active.

Banca Japoniei ia in considerare noi masuri privind inflatia in ianuarie, iar in prezent isi relaxeaza politica monetara, care ar trebui sa duca la slabirea yenului.

Abe si alti lideri ai Partidului Liberal Democrat se pronunta doar pentru o slabire moderata a yenului, deoarece importurile au crescut semnificativ din luna martie a.c. ca urmare a accidentului nuclear de la centrala Fukushima, in urma devastatorului cutremur de pamant de 9 grade si a valului seismic ce a urmat.

#razboi valutar, #conflict Japonia UE SUA, #curs yen dolar, #curs yen euro, #consolidare yen, #criza economica Japonia , #Japonia