Japonia: BERD lasa Europa emergenta "descoperita"

Sambata, 16 Mai 2009, ora 16:50
1648 citiri
Japonia: BERD lasa Europa emergenta "descoperita"

Japonia considera ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) trebuie sa isi schimbe strategia privind integrarea economiilor din Europa emergenta in cadrul sistemului financiar vest-european, deoarece acest demers a expus regiunea la "riscuri excesive", scrie Reuters.

Japonia, unul dintre cei mai mari actionari ai BERD, a aratat ca banca a ajutat la privatizarea bancilor din acest spatiu, insa nu a luat masuri privind dezvoltarea pietelor de capital si le-a lasat dependente de intrarile straine de capital.

Shinsuke Suematsu, un oficial din cadrul ministerului japonez al finantelor, a spus ca, desi economiile de piata au inceput sa prinda radacini in regiune, acestea s-au dovedit a fi nesustenabile, in cele din urma. Criticile vin in contextul in care actionarii BERD au inceput sa analizeze daca banca are nevoie de capital suplimentar pentru a face fata adancirii crizei economice in cele 30 de tari unde opereaza.

Suematsu a spus ca BERD, creata in 1990 pentru sprijinirea fostelor state comuniste, trebuie sa isi revizuiasca fundamental modul in care functioneaza. Oficialul nipon considera ca BERD trebuie sa adopte o "perspectiva mai larga" atunci cand ofera sprijin bancilor locale.

Criza creditelor a ravasit mai multe economii din Europa Centrala si de Est, ridicand semne de intrebare daca Uniunea Europeana si BERD ar fi putut face mai mult in anii de crestere economica exploziva pentru a reduce din expunerea regiunii fata de criza economica globala.

BERD a anuntat vineri ca vrea sa investeasca 7 miliarde euro anul acesta in regiune, contribuind la un pachet de 25,5 miliarde euro, pe doi ani, destinat Europei Centrale si de Est, impreuna cu multi alti creditori internationali.

#banci, #berd, #capital, #japonia, #piete , #Japonia