Japonia, gata sa intervina pentru a tempera cresterea yenului

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 08:56
1287 citiri
Japonia, gata sa intervina pentru a tempera cresterea yenului
Sursa:latestcnnnews.com

Ministrul japonez al Finantelor, Jun Azumi, a declarat luni ca Japonia e gata sa ia masuri decisive pe pietele valutare, emitand un avertisment impotriva fortarii unei aprecieri prea mari a yenului, in urma cresterii sale record de saptamana trecuta.

Azumi a declarat reporterilor ca rata dolar/yen a scazut brusc, intre 75 si 76 de yeni/dolar, intr-un timp scurt, aceasta fiind o miscare speculativa, care nu are o baza economica. Ministrul de finante a adaugat ca daca aceasta mutare devine excesiva, vor trebui luate masuri decisive in acest sens, informeaza Reuters.

De asemenea, potrivit lui Jun Azumi, consolidarea yenului ar avea un impact major asupra exporturilor Japoniei, in special in industria auto si ar putea compromite procesul de recuperare economica a tarii, de dupa cutremurul din 11 martie.

Aceste remarci au fost facute dupa ce, vineri, dolarul a atins un nivel record de 75,78 yeni pe platforma de tranzactionare EBS, ceea ce a adus inapoi in centrul atentiei posibilitatea de interventie a autoritatilor, pentru a mai tempera din aprecierea monedei japoneze.

Yoshiki Shinke, economist sef la Dai-ichi Life Research Institute, a declarat ca Japonia ar putea interveni pe piata valutara daca raportul dolar/yen cade sub 75 sau se mentine mai multa vreme la 76. In cazul in care autoritatile nu vor interveni asupra cursului, e poosibil ca yenul sa creasca in continuare si va fi din ce in ce mai greu sa se inverseze trendul, avertizeaza analistii.

#interventie Japonia crestere yen, #apreciere yen probleme , #Japonia