Japonia investeste 32 miliarde de dolari in batalia pentru Africa

Luni, 03 Iunie 2013, ora 12:13
1413 citiri
Japonia investeste 32 miliarde de dolari in batalia pentru Africa

Japonia va cheltui in urmatorii cinci ani 3.200 de miliarde de yeni (32 miliarde de dolari) in Africa, in incercarea de a prinde din urma China in cursa pentru resurse, piete de export si influenta pe continent.

Premierul nipon, Shinzo Abe, a anuntat angajamentul de sprijin la o conferinta internationala pentru dezvoltarea Africii, desfasurata la Tokyo. Circa 50 de state sunt reprezentate la reuniune, organizata la fiecare cinci ani, potrivit Bloomberg.

Dezvoltarea economica a Africii atrage exportatorii niponi, in timp ce guvernul de la Tokyo vrea sa obtina acces la gaze naturale si petrol, dupa ce dezastrul de la centrala nucleara de la Fukushima, din 2011, a condus la inchiderea centralelor nucleare din Japonia.

Valoarea comertului Japoniei cu Africa este de circa cinci ori mai mica decat schimburile de 138,6 miliarde de dolari ale Chinei cu statele de pe continent, potrivit datelor Fondului Monetar International.

"China a devenit o prezenta mult mai importanta decat Japonia in Africa - este coplesitoare. Diferenta sta in nivelul de determinare. Exista o perceptie diferita a importantei Africii", a declarat Kazuyoshi Aoki, profesor la Universitatea Nihon din Tokyo.

Premierul nipon a prezentat politici de incurajare a investitiilor companiilor nipone si de sustinere a progresului in domenii precum sanatate, educatie si agricultura. In precedentul interval, 2008-2012, fondurile alocate de statul nipon proiectelor din Africa s-au situat la 9,2 miliarde de dolari.

In cea mai mare parte, importurile Japoniei din Africa constau in metale si gaze naturale lichefiate, in timp ce exporturile sunt formate mai ales din autovehicule si masini, potrivit datelor autoritatilor nipone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii Japonia Africa, #concurenta Japonia China Africa, #lupta piata Africa, #exploatare resurse Africa , #Japonia