Japonia mareste cheltuielile pentru aparare pentru prima data in 11 ani

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 17:17
1304 citiri
Japonia mareste cheltuielile pentru aparare pentru prima data in 11 ani

Guvernul japonez ar urma sa creasca cheltuielile destinate apararii pentru prima data in 11 ani, informeaza sambata presa nipona, in conditiile in care noul premier japonez Shinzo Abe a promis un raspuns ferm la disputa teritoriala cu China, relateaza Reuters.

Guvernul nipon are in vedere o crestere a cheltuielilor pentru aparare cu aproape 2 procente la peste 4,7 trilioane de yeni (53,4 miliarde de dolari) in anul fiscal care incepe in luna aprilie, informeaza ziarul Mainichi, care nu mentioneaza nicio sursa pentru informatia oferita.

Cheltuielile suplimentare vor fi utilizate pentru cresterea personalului in fortele terestre de autoaparare si pentru imbunatatirea echipamentelor destinate fortelor terestre, aeriene si maritime, scrie ziarul Asahi, care de asemenea nu citeaza nicio sursa.

Ministerul japonez al Apararii a folosit avioane de lupta F-15 de mai multe ori in ultimele saptamani pentru a intercepta avioanele de supraveghere chineze care s-au apropiat de insulele disputate de cele doua tari in apropiere de Taiwan. Insulele sunt cunoscute sub denumirea de Senkaku in japoneza si Diaoyu in chineza.

Guvernul japonez administreaza insulele si a cumparat trei dintre ele de la un proprietar privat in septembrie anul trecut, ceea ce a condus la izbucnirea unor proteste violente anti-nipone in toata China. Beijingul sustine ca insulele fac parte din teritoriul chinez.

#cheltuieli aparare Japonia, #forte terestre aparare Japonia, #armata Japonia , #Japonia