Japonia nu este imuna la problema datoriilor din Europa

Joi, 05 Iulie 2012, ora 11:01
1060 citiri
Japonia nu este imuna la problema datoriilor din Europa

Economia nipona avanseaza catre o redresare "moderata", a afirmat joi guvernatorul Bancii Japoniei (BOJ), Masaaki Shirakawa, care a avertizat insa ca sistemul financiar nipon nu este imun la repercusiunile problemei datoriilor din Europa, transmite EFE.

"Viitoarele evenimente legate de problema datoriilor din Europa reprezinta factorul de risc caruia trebuie sa-i acordam cea mai mare atentie", a spus Masaaki Shirakawa in cadrul unei reuniuni cu responsabili ai diferitelor divizii ale BOJ, la Tokyo.

Guvernatorul, citat de agentia Kyodo, a subliniat ca incertitudinea privind economia globala continua sa aiba un "nivel ridicat", deoarece situatiei din Europa i se adauga ritmul redresarii economice din SUA si eforturile tarilor emergente de a-si mentine cresterea.

In acest sens, a mentionat ca trebuie sa fie urmarita indeaproape capacitatea tarilor emergente de a realiza un echilibru intre "stabilitatea preturilor si crestere".

Pentru moment, economia globala nu a reusit sa depaseasca faza de incetinire, a mai spus guvernatorul Bancii Japoniei.

A treia economie mondiala dupa SUA si China, Japonia este pe punctul de a incepe "o redresare moderata" sprijinita de solida cerere interna legata de reconstructia zonelor din nord-est devastate de tsunami in martie 2011, a adaugat Masaaki Shirakawa.

Luni, raportul trimestrial privind increderea antreprenoriala elaborat de BOJ a aratat ca acest indice se imbunatatise in trimestrul aprilie - iunie, pentru prima data in ultimele trei trimestre.

Masaaki Shirakawa a reafirmat totusi ca trebuie sa se acorde o mare atentie impactului problemelor din Europa si a subliniat ca Banca Japoniei isi va mentine politica de flexibilitate monetara pentru a combate deflatia si a asigura o crestere cu stabilitate de preturi.

#economie japonia, #zona euro economie Japonia, #sistem financiar nipon , #Japonia