Japonia pregateste cel mai mare buget pentru aparare din ultimii 14 ani

Luni, 31 August 2015, ora 16:43
4221 citiri
Japonia pregateste cel mai mare buget pentru aparare din ultimii 14 ani
Foto: Pixabay

Ministerul Apararii din Japonia a anuntat ca va face cea de-a patra ajustare a bugetului anual dedicat armatei, scopul fiind acela de a proteja lantul de insule din Marea Chinei de Est, aflate in zona teritoriului maritim revendicat de Beijing.

Intr-un document prezentat luni, ministerul nipon cere o crestere cu 2,2 puncte procentuale a cheltuielilor militare pana la 5,09 trilioane de yeni (echivalentul a 42,38 de miliarde de dolari) pentru anul financiar urmator, ce incepe din luna aprilie.

Daca va fi aprobat, noul buget va fi cel mai generos buget de aparare al Japoniei din ultimii 14 ani, noteaza Reuters.

Desigur, miscarea vine dupa ce bugetul apararii in China a crescut anul acesta cu 10,1% pana la 886.9 miliarde de yuani (echivalentul a 138,37 de miliarde de dolari), devenind cel de-al doilea cel mai mare buget de aparare din lume, dupa cel al Statelor Unite.

Din banii alocati, Ministerul Apararii din Japonia va cumpara vehicule-amfibiu de asalt AAV7 create de BAE Systems, avioane de razboi F-35 Stealth si aeronave cu rotor basculant Osprey de la Boeing, se arata in document.

Printre achizitii se numara si drone Global Hawk, rachete balistice, elicoptere si alte elemente cu care armata ar urma sa apere insulele si teritoriul maritim ce se intinde pe 1.400 de kilometri de la tarmul japonez pana aproape de Taiwan.

De asemenea, banii vor fi folositi pentru a construi si a extinde baze militare pe lantul de insule, se mai arata in document.

Prin aceasta amplificare a prezentei sale militare pe insulele disputate, Japonia ar putea, intr-adevar, sa castige un avantaj tactic in fata Chinei, care, avand mult mai putine insule sub controlul sau, va fi nevoita sa se bazeze mai mult pe nave de razboi sau platforme, in aceasta "batalie".

Momentan, Japonia si China duc o disputa cu privire la dreptul de proprietate asupra insulelor nelocuite din Marea Chinei de Est, ce poarta numele Senkaku, potrivit autoritatilor de la Tokyo, sau Diaoyu, potrivit autoritatilor de la Beijing. Japonia este, insa, cea care administreaza in prezent lantul de insule.

O.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget aparare Japonia, #conflict Japonia China , #Japonia