Japonia: Reglementarea Bitcoin necesita cooperare internationala

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 17:05
2291 citiri
Japonia: Reglementarea Bitcoin necesita cooperare internationala
Sursa foto: Reuters

Reglementarea monedei Bitcoin ar trebui sa implice cooperare la nivel international pentru a evita eventualele lacune, a declarat viceministrul de Finante al Japoniei, Jiro Aichi.

El a adaugat, comentand inchiderea celui mai mare operator Bitcoin, Mt. Gox, cu sediul in Tokio, ca ministerul japonez va raspunde solicitarilor din piata "daca este necesar", dupa ce institutia va obtine informatiile necesare, conform Reuters.

"Nu este vorba doar de Ministerul Finantelor, sunt implicate multe alte institutii. In ceea ce priveste situatia juridica, (sub jurisdictia Japoniei) este considerata o moneda atunci cand este emisa de Banca Japoniei. Pana la urma, putem spune ca Bitcoin nu este o moneda", a declarat Aichi intr-o conferinta de presa.

Seful Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, a declarat in fata unei comisii a Senatului ca Fed nu are nicio compententa asupra Bitcoin, insa Congresul trebuie sa ia in considerare modalitatile de reglementare ale monedelor virtuale.

Atacurile cibernetice au inchis Mt. Gox

MT. Gox a suspendat tranzactiile pe 7 februarie dupa o serie de atacuri cibernetice, situatie in care clientii sai nu pot sa-si recupereze fondurile.

Conform unui document al unie firme de consultanta din Tokyo, care circula pe Internet, conform bloggerului Ryan Selkis, Mt. Gox a pierdut peste 744.000 de bitcoins, care valoreaza circa 423 de milioane de dolari la cursul actual.

Selkis, care administreaza blogul "twobitidiot", a precizat intr-un e-mail ca documentul "Crisis Strategy Draft" a fost conceput de firma de consultanta Mandalah intr-o intalnire cu CEO-ul Mt. Gox, Mark Karpeles.

Insa, un director al Mandalah a declarat pentru Reuters ca firma nu a incheiat niciun contract de "planificare strategica" cu Mt. Gox, acestea fiind singurele informatii obtinute.

Miercuri, Karpeles a cautat sa asigure investitorii ca lucreaza la rezolvarea problemelor.

"Deoarece au aparut multime de speculatii cu privire la Mt. Gox si viitorul sau, as dori sa profit de aceasta ocazie pentru a reasigura pe toti cei interesati ca eu sunt inca in Japonia unde lucrez din greu pentru a gasi o solutie la recentele noastre probleme ", a spus intr-un comentariu postat site-ul Mt. Gox.

Rebrand Mt. Gox ?

In timp ce sustinatorii Bitcoin apreciaza anonimatul si lipsa legaturilor cu sistemul bancar traditional, autoritatile de reglementare au devenit din ce in ce mai interesate de moneda digitala din cauza volatilitatii si utilizarii acesteia de pentru operatiuni ilegale.

Piata Bitcoin, la cotatiile actuale, valoareaza aproximativ 7 miliarde de dolari.

Documentul arata ca cele 744.408 de bitcoin, sau 6% din cele 12,4 milioane de bitcoins aflate in circulatie, s-au "ratacit" pe Internet datorita atacatorilor care au exploatat "maleabilitatea" codului care care sta la baza acestor opratiuni.

"(Sistemul) Mt. Gox a fost spart, era evident de aproape un an ca ceva rau se va intampla acolo. Ei procesau operatiunile de retragere foarte incet", a spus Mike Hearn, un dezvoltator de cod pentru bitcoin din Elvetia.

Planul de criza "scurs" propune ca Mt. Gox sa-si reduca datorile, sa opreasca operatiunile pentru o luna si sa "reseteze" toate conturile din retelele sociale, in timpul unui proces de rebranduire sub un alt CEO.

Karpeles a declarat pentru Reuters in aprilie 2013 ca Mt. Gox avea intrari zilnice de fonduri care se ridicau la 5-20 milioane de dolari. In acelasi timp, el a spus Forbes ca firma nu poate face tuturor tranzactiilor dupa ce a devenit cel mai mare operator de pe aceasta piata.

In planul de criza se arata ca Mt Gox are datorii de 174 milioane de dolari, pe baza unei rata de schimb de 160 de dolari/bitcoin, situata cu mult sub cotatia de joi, de 550 de dolari/bitcoin, in timp ce activele sale se ridica la numai 32 de milioane de dolari.

Conform unei situatii financiare incluse in document, Mt. Gox se astepta la un profit net de doua milioane de dolari in anul fiscal care se incheie in martie, de sapte ori mai mare ca in anul anterior.

Mt. Gox avea 600.000 de clienti cand a fost conceput documentul, dintre care 30% din SUA, 10% din Marea Britanie si doar 300 din Japonia.

Avand in vedere faptul ca multi utilizatori ai serviciilor Mt. Gox nu sunt din Japonia, orice proces pentru recuperarea fondurile vor avea loc, foarte probabil, in Statele Unite si nu in Japonia, a declarat Ken Kiyohara, avocat la Jones Day.

Oficialii de la autoritatea finantelor (FSA) si din Ministerul Finantelor din Japonia au declarat fiecare ca Bitcoin nu intra in responsabilitatea lor, in timp ce Banca Japoniei a precizat ca doar studiaza fenomenul Bitcoin, pe care guvernatorul Haruhiko Kuroda l-a numit "interesant".

Cei care au tranzactionat bitcoin prin Mt.Gox sunt mult mai transanti.

"A fost singurul loc unde puteai cumpara bitcoin direct cu yeni, asa ca ne afecteaza problemele", a spus Ryoichi Taga, membru al Japan Digital Money Association.

Nimeni acasa

Procurorul Preet Bharara a trimis citatii la Mt. Gox, precum si altori traderi si firme cu afaceri in care erau implicate monedele virtuale, pentru a afla cum au reactionat la recentele atacuri cibernetice, conform unei surse apropiate. In acelasi timp, un purtator de cuvant al propcurorului american a refuzat sa comenteze.

Mt. Gox este sub ancheta autoritatilor federale americane, conform unei alte surse, in timp ce alte informatii arata ca si FBI monitorizeaza situatia.

Joi au fost inaugurate si in Singapore primele ATM-uri unde puteau fi facute tranzactii cu bitcoin de catre Tembusu.

Problema ar fi ca inca nu se stie unde este Karpeles. Birourile centrale ale Mt. Gox erau pustii joi. Compania a anuntat saptamana trecuta ca se va muta la vechile birouri pentru "motive de securitate".

In acelasi timp, portarul imobilului unde este situat apartamentul lui Karpeles - langa Shibuya, Tokyo - a parut ca a vorbit cu cineva la interfon inainte sa anunte ca nu este nimeni acasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#japonia bitcoin, #reglementare bitcoin, #gox bitcoin , #Japonia