Japonia se reorienteaza spre petrolul rusesc

Marti, 05 Septembrie 2006, ora 15:18
985 citiri

Rusia ar putea fi o sursa importanta de petrol pentru Japonia in cazul in care importurile iraniene vor fi stopate ca urmare a unor eventuale sanctiuni ce ar putea fi decise de Organizatia Natiunilor Unite impotriva Iranului, a declarat presedintele celei mai mari rafinarii nipone, informeaza AP.De asemenea, tarile din Orientul Mijlociu isi vor creste productia de titei in eventualitatea impunerii unor sanctiuni impotriva Iranului, a adaugat presedintele Nippon Oil Corp., Fumiaki Watari.

In present, Nippon Oil importa aproximativ 130.000 de barili de petrol pe zi din Iran, ceea ce reprezinta 13 procente din volumul total de titei rafinat pe zi, respectiv un milion de barili.

In incercarea de a-si reduce dependenta fata de petrolul din Orientul Mijlociu, Nippon Oil a anuntat, la sfarsitul lunii august, ca va cumpara 700.000 de barili de petrol proveniti din zacamantul Sahalin-1 din Rusia. Insa compania nipona nu intentioneaza deocamdata sa incheie un contract pe termen lung cu partea rusa, atata timp cat situatia privind Iranul ramane incerta.

Agentia Rompres