Japonia si China sunt precaute cu privire la planul Europei

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 10:02
982 citiri
Japonia si China sunt precaute cu privire la planul Europei
SURSA: ibtime.com

Japonia este interesata sa cumpere in continuare obligatiuni din Europa dar, asemeni Chinei, nu este dispusa sa arunce bani fara sa aiba anumite certitudini.

Seful fondului de salvare al Europei (EFSF), Klaus Regling, a fost luni la Tokyo sa discute un eventual ajutor al zonei euro, dupa ce purtase in week-end discutii cu oficialii chinezi. Calatoria vine inaintea summitului G20, ce va avea loc in Franta joi si vineri si este menita sa intareasca puterea fondului, care trebuie sa ajunga la un trilion de euro.

Japonia este deja cel mai mare cumparator de obligatiuni europene din afara zonei Euro, iar oficialii de la Tokyo se arata dispusi sa cumpere in continuare, dar vor sa stie care sunt urmatorii pasi inclusi in planul de rezolvare a crizei.

Si China este dispusa sa contribuie, pentru ca Europa este cea mai mare piata pentru export iar Beijingul detine deja obligatiuni in valoare de 600 de miliarde de euro. Totusi, Klaus Regling a primit un raspuns retinut: China vrea mai multe detalii despre optiunile de investitie in EFSF pe care pe le are. Abia dupa aceea va face urmatoarea miscare.

Si alti potentiali investitori, ca Brazilia sau Rusia s-au aratat dispusi sa sustina Europa prin intermediul FMI sau prin discutii directe cu statele membre UE.

#ajutor EFSF oEuropa, #ajutor China Japonia Europa, #Klaus Regling EFSF , #Japonia