Japonia va emite titluri de stat in valoare de 110 mld $

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 14:49
1393 citiri
Japonia va emite titluri de stat in valoare de 110 mld $

Guvernul japonez a anuntat marti ca va emite titluri de stat in valoare de 110 miliarde dolari, pentru a finanta pachetul de stimuli planificat, insa analistii din piata obligatiunilor au anuntat ca se asteapta la imprumuturi guvernamentale mult mai mari in acest an, relateaza Reuters.

Noile obligatiuni anuntate vor majora valoarea emisiunilor cu o treime in acest an, la un record de 44.000 miliarde yeni, ceea ce face ca investitorii sa fie ingrijorati de modul in care piata va face fata sumelor suplimentare.

Totalul noii emisiuni s-ar putea ridica in cele din urma la 16.900 miliarde yeni (172 miliarde dolari) in obligatiuni, arata schita unui document guvernamental obtinut de Reuters, insa un oficial guvernamental a spus ca nu au fost luate inca decizii cu privire la unele obligatiuni.

Noile emisiuni, inclusiv cea de 10.800 miliarde yeni anuntata marti, se ridica la 8% din produsul intern brut (PIB), in contextul in care Japonia urmeaza tendinta altor tari si majoreaza semnificativ cheltuielile pentru stimuli.

Deficitele bugetare ale Statelor Unite si Marii Britanii sunt estimate la circa 10% din PIB in 2009.

Emisiunea de obligatiuni si planul de stimuli vin in contextul in care agentiile oficiale vor sa revizuiasca in scadere perspectiva de crestere a Japoniei, din cauza scaderii exporturilor si investitiilor de capital, si din cauza reducerii cererii interne.

Reflectand o deteriorare accentuata a economiei, guvernul se pregateste sa reduca estimarile de crestere pentru anul financiar ce se va incheia in martie 2010, la o comprimare de 3%, potrivit presei japoneze.

Cifra este mai optimista decat estimarile analistilor, ca mizeaza pe o comprimare de 4,5%, arata un sondaj Reuters.

Premierul nipon Taro Aso a dezvaluit in 10 aprilie un pachet record de stimuli financiari, de 15.000 miliarde yeni (150 miliarde dolari), destinat revigorarii economiei japoneze, care se indreapta catre cea mai severa recesiune de la Al Doilea Razboi Mondial.

Acesta este ce-al de-al treilea pachet de stimuli financiari de cand Aso a devenit premier, in septembrie 2008, si ridica cheltuielile totale la 25.000 miliarde yeni.

Cheltuielile includ 1.900 miliarde yeni pentru sustinerea pietei muncii, 3.000 miliarde yeni pentru initiative in sectorul financiar, 1.600 miliarde yeni pentru investitii in tehnologii cu un grad scazut de emisii de dioxid de carbon si 2.000 miliarde yeni pentru sanatate si ingrijirea copiilor.

Pachetul de sprijin vine in contextul in care majoritatea remediilor anticriza elaborate de tarile occidentale au fost aplicate deja in Japonia pentru a combate recesiunea si deflatia, dupa spargerea bulei speculative imobiliare de la inceputul anilor '90. 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#capital, #exporturi, #finante, #investitii , #Japonia