Locuintele de lux din Tokyo, tot mai ravnite pe o piata subdezvoltata

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 09:21
2389 citiri
Locuintele de lux din Tokyo, tot mai ravnite pe o piata subdezvoltata
Sursa foto: Bloomberg/Shinkenchiku-sha

Miliardarul Hiroshi Mikitani, unul dintre cei mai bogati japonezi, isi construieste o vila in centrul Tokyo, estimata la cel putin 21 de milioane de dolari, ceea ce subliniaza deficitul prezent pe piata de locuinte de lux din capitala Japoniei.

Aceasta vila, cu o suprafata de 880 de metri patrati, este amplasata in cartierul exclusivist Shibuya, unde preturile terenurilor au crescut cu 20% in acest an, conform estimarilor celor de la Century 21 Sky Realty, scrie Bloomberg.

"Sunt putine case de lux la vanzare, in acest moment", a spus Yukiko Takano managerul International Realty, divizia de imobiliare de lux a celor de la Sotheby's. "Cererea este in crestere, in timp ce oferta a ramas neschimbata".

Preturile caselor de lux din Tokyo au crescut odata ce averile japonezilor au atins un nivel record in acest an, pe fondul eforturilor primului ministru Shinzo Abe de a sustine economia. Preturile pentru casele de lux in centrul orasului Tokyo au crescut cu 20 la suta din octombrie 2013 si se afla la cel mai mare nivel din 2007, conform estimarilor Sotheby's.

Cum este estimata valoarea proprietatii

Mikitani, 49 de ani, presedintele si fondatorul Rakuten, cel mai mare retailer online din Japonia, l-a angajat pe arhitectul Hirotaka Kidosaki, cunoscut pentru proiectele sale minimaliste, in care incorporeaza elemente traditionale japoneze. Mikitani are o avere neta de 6,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Mikitani a achizitionat terenul in februarie 2011, la un pret care nu a fost divulgat. Tot in acelasi timp, un teren din cartier a fost vandut pentru 1,44 milioane de yeni pe metru patrat, potrivit autoritatilor locale, echivalentul a circa 1.234 dolari pe un picior patrat (1 picior patrat= 0,093 metri patrati).

Casa miliardarului Mikitani este estimata la circa 2,3 miliarde de yeni, daca se iau in considerare terenul si costurile constructiei si designului. Locuinta va fi finalizata in luna februarie, a spus arhitectul Kidosaki. Terenul este estimat la 1,27 miliarde de yeni, daca se tine cont de pretul tranzactiilor din cartier facute in momentul in care miliardarul japonez a investit aici.

Kidosaki a spus ca pretul pentru proiectare se ridica la 15% din pretul total al constructiei, insa a refuzat sa dea detalii despre proiectul miliardarului Mikitani.

In acelasi cartier, ascunsi in spatele strazilor aglomerate din partea comerciala, cu galerii de arta si un teatru Noh, locuiesc si ministrul japonez de finante, Taro Aso, si Hideyuki Busujima, directorul executiv al Sankyo, producator de pachiko, traditionalele automate japoneze pentru jocuri de noroc. Shibuya este unul dintre putinele cartiere din centrul Tokyo unde cele mai multe case au garaje cu doua "locuri". Shibuya este "un simbol al statutului", conform lui Takano.

Presedintele Fast Retailing, Tadashi Yanai, cel mai bogat om din Japonia, locuieste, de asemenea, in Shibuya, casa sa fiind evaluata la aproximativ 74 milioane de dolari. Yanai are o avere de 17,2 miliarde dolari, potrivit Bloomberg.

Cresterea de pe piata de capital si deprecierea yenului, precum si lucrarile de infrastructura asteptata se fie finalizate pentru organizarea Jocurilor Olimpice in Tokyo in 2020, si incercarile de legalizare a cazinourilor au atras cumparatorii in sectorul de lux, a mai spus Takano.

Cele mai mari preturi din Tokyo sunt in Toranomon Hills, o cladire de 52 de etaje din centrul orasului, unde apartamentele costa echivalentul a peste 2.571 dolari pe un picior patrat, conform datelor furnizate de Sotheby's.

Vinul francez

Mori Building, dezvoltatorul Toranomon Hills, a gasit cumparatori pentru toate cele 70 de apartamente din cladire, a spus Kosei Ajima, directorul de vanzari rezidentiale al companiei.

"Aveam in plan sa vindem toate apartamentele in doi ani, dar a fost nevoie de numai sase luni", a spus Ajima.

Locuintele proiectate de Kidosaki pun accentul pe spatiu, iar ferestrele sunt pictate cu peisaje. Desi proiectele sale arata simple, au detalii ascunse care le deosebeste de altele, a spus arhitectul japonez.

"O casa cu design perfect este ca un vin francez", a arata Kidosaki. "Frumusetea se mentine chiar si cand timpul trece."

#japonia imobiliare, #piata imobiliara japonia, #investitii imobiliare japonia , #Japonia