Managementul crizei, lectia japoneza: Plan elaborat pentru evitarea unei crize a hartiei igienice in caz de cutremur

Vineri, 29 August 2014, ora 16:49
2058 citiri
Managementul crizei, lectia japoneza: Plan elaborat pentru evitarea unei crize a hartiei igienice in caz de cutremur
Sursa foto: Bloomberg

Administratia japoneza nu vrea ca natiunea sa fie prinsa "cu pantalonii in vine" daca un dezastru natural va cauza o criza a hartiei de toaleta. Astfel, guvernul de la Tokyo a inceput o campanie de sensibilizare a opiniei publice, intitulata "Sa stocam hartia de toaleta", in cadrul careia a organizat o expozitie la ministerul de comert, o intalnire a liderilor din industrie si a pus in vanzare hartie pentru "urgente".

Campania, realizata in cooperare cu asociatia japoneza a industriei hartiei, este parte a planului ministerului de "alimentare continua cu hartie de toaleta", care a aparut ca raspuns la crizele din martie 2011, cauzate de cutremur si tsunami si din anii '70, cauzata de criza petrolului, scriu cei de la Bloomberg.

"Recomandam stocarea hartiei", a spus Masakazu Kawasaki, oficial din directia industriei hartiei si bunurilor de larg consum din ministerul japonez.

Stocurile populatiei, prosperitatea companiilor

Daca populatia va raspunde la aceasta campanie si-si vor umple dulapurile cu hartie de toaleta, un efect pozitiv se va resimti si de companiile din industria hartiei, cum ar fi Oji Holdings, Nippon Paper Industries si Daio Paper, care produc astfel de articole.

Vanzarile de hartie igienica au stagnat din luna martie, atunci cand cumparatorii si-au facut stocuri de bunuri de larg consum inainte de cresterea taxelor de consum, astfel incat campania ministerului comertului ar putea revigora vanzarile, a spus Toru Sugiura, analist la Daiwa Securities.

De unde riscul unei crize a hartiei de toaleta

Sursa foto:Bloomberg

Japonia s-ar confrunta cu o criza a hartiei de toaleta daca un cutremur puternic va lovi prefectura Shizuoka, unde este localizata 40% din productie, conform ministerului japonez. Aceasta este amplasata in regiunea seismica Tokai, unde expertii spun ca va avea loc un cutremur major.

Dezastrele si evenimentele mondiale au mai cauzat, in trecut, crize de hartie de toaleta in Japonia. Temerile ca fabricile de hartie s-ar fi putut inchide in timpul crizei petrolului din 1973 au determinat japonezii sa goleasca magazinele. Atunci, o cumparatoare in varsta de 83 de ani si-a fracturat un picior din cauza imbulzelii din magazin.

Si mai recent, magazinele si-au lichidat stocurile de hartie de toaleta, dar si de alte bunuri de larg consum, dupa puternicul cutremur, urmat de tsunami, din 2011. Aceasta criza a avut loc chiar in Tokyo, aflat la circa 370 de kilometri de epicentrul cutremurului.

Expozitia va avea loc la parterul ministerului comertului din centrul capitalei japoneze si va fi deschisa de la 1 septembrie. Aici este expusa hartia de toaleta "de urgenta", care nu mai are rola din carton in interior, pentru o mai usoara depozitare.

Ministerul incearca prin aceasta companie sa determine japonezii sa aiba stocuri hartie de toaleta pentru o luna, acesta fiind termenul necesar companiilor sa-si reia productia sau sa se aduca produsul din import, a mai spus Kawasaki.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#japonia criza, #criza hartie, #probleme japonia , #Japonia