O continuare a incetinirii economiei SUA ar putea afecta economia mondiala - Banca Japoniei

Vineri, 22 Februarie 2008, ora 10:19
770 citiri
O continuare a incetinirii economiei SUA ar putea afecta economia mondiala - Banca Japoniei

Guvernatorul Bancii Japoniei, Toshihiko Fukui, a precizat vineri ca economia mondiala continua sa se dezvolte, insa o accentuare a reducerii ritmului de crestere a economiei americane ar putea afecta dezvoltarea in anumite parti ale lumii, informeaza Reuters. Economia japoneza a crescut la o rata anuala de 3,7% in ultimul trimestru din 2007, cu mult peste rata de 0,6% inregistrata in Statele Unite in aceeasi perioada, economistii asteptandu-se ca incetinirea economiei americane sa afecteze treptat exporturile Japoniei.


"Fukui nu a oferit prea multe detalii in legatura cu o eventuala reducere a dobanzii de politica monetara din partea Bancii Japoniei", a declarat economistul NLI Research Institute, Koichi Haji.


"Totusi, acesta s-a aratat destul de ingrijorat cu privire la perspectivele economiei mondiale".


Banca Japoniei a declarat multa vreme ca va creste gradual dobanda, dat fiind faptul ca actuala dobanda de politica monetara este atat de scazuta incat ar putea duce la o supraincalzire a economiei pe termen lung.


Pietele internationale destabilizate sunt ingrijorate de incetinirea cresterii economice din SUA, iar perspectivele sumbre privind economia japoneza au determinat Banca Japoniei sa nu creasca dobanda de politica monetara timp de un an.


O revenire a pretului actiunilor de la sfarsitul lunii ianuarie, a determinat investitorii sa-si reduca asteptarile cu privire la o reducere a dobanzii de referinta din partea Bancii Japoniei la doar 20%-30%, fata de 70% acum o luna.


Fukui a precizat ca turbulentele de pe pietele financiare sunt inca prezente.


Situatia economiei SUA ar putea sa se inrautateasca daca sectorului american de imobiliare ii va lua mai mult timp decat se estimeaza pentru a se reface, a adaugat acesta.


"Trebuie sa fim constienti ca exista posibilitatea ca o continuare a turbulentelor pe pietele financiare sau o incetinire a economiei SUA sa aiba implicatii negative nu numai asupra economiilor importante, ci si asupra economiilor emergente", a spus Fukui.