OECD: Cresterea economica globala stagneaza

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 15:07
1401 citiri
OECD: Cresterea economica globala stagneaza

Cresterea economica globala stagneaza, iar acesta este momentul cel mai potrivit ca bancile centrale sa injecteze capital din nou, se arata intr-un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, realizat pentru a evalua economiile din G7.

Revenirea economica pare sa fi stagnat in majoritatea economiilor industrializate, odata cu scaderea increderii din partea societatii si a mediului de afaceri care a afectat atat tranzactiile globale cat si pietele muncii, potrivit analizei prezentate de OECD si preluate de Business Insider.

Cresterea este inca puternica in majoritatea tarilor emergente, chiar daca se petrece cu pasi marunti.

"Cresterea pare sa fie mai lenta decat am fi crezut in urma cu trei luni, iar riscul de a intalni momente dificile este tot mai mare", declara economistul-sef al OECD, Pier Carlo Padoan, in timpul unei prezentari din cadrul Inerim Economic Assessment.

Cresterea economica a economiilor din G7, mai putin in Japonia, va ramane la o rata anuala de mai putin de 1% in a doua jumatate a anului 2011.

Dezbaterea asupra politicilor fiscale din Statele Unite, asupra crizei datoriilor suverane din unele tari ale zonei euro si faptul ca guvernele au mai putine optiuni pentru a spori cresterea economica, trag in jos atat increderea mediului de afaceri, cat si a consumatorilior.

Imbunatatirile anterioare de pe piata muncii isi pierd din intensitate acum, iar intentiile de angajare sunt tot mai putine, existand un risc tot mai mare ca cifra somajului creasca simtitor.

Pe de alta parte, cateva tari membre OECD iau masuri fiscale si structurale serioase, menite sa sporeasca increderea. Chiar si anuntul pe care Obama il va prezenta astazi ar trebui sa contribuie la revenirea pietei muncii din Statele Unite.

Cresterea economica a Japoniei ar trebui sa fie sustinuta de eforturile constante de a reface constructiile si infrastructura dupa cutremurul si tsunami-ul care au afectat tara.

Nivelul investitiilor in multe dintre tarile membre OECD ramane cu mult sub media istorica, deschizand noi oportunitati cheltuieli corporate in urmatoarele luni, daca dispare sentimentul de nesiguranta.

"Este absolut necesar sa recastigam increderea", sustine Padoan.

OECD recomanda ca bancile centrale sa isi pastreze politicile pentru rate la nivelul din prezent, si la orice semn de revenire economica, sa ia in considerare scaderea ratelor, adaca este necesar.

Alte politici monetare, ca raspuns  la criza economica, ar putea include viitoare interventii din partea bancilor centrale in titluri de piata, angajamente solide ca vor tine ratele de interes cat mai jos pentru cat mai mult timp si retragerea masurilor austere monetare din ecoonomiile emergente.

Din punctul fiscal de vedere, OECD sustine ca pentru recastigarea increderii este esential ca tarile sa faca pasi credibili pentru a scapa de datorii. Planurile de consolidare pe termen mediu, insa, trebuie sa fie insotite de reforme structurale favorabile cresterii economice.

Mediile fiscale credibile ar putea permite primirea unui stimul fiscal pe termen scurt, atunci cand este nevoie.

Intreaga conducere a zonei euro trebuie imbunatatita. Procesul de capitalizare a bancilor ar trebui sa fie accelerat, iar autoritatile ar trebui sa asigure toate fondurile pe termen scurt de care acestea au nevoie, se arata in raportul OECD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport oecd, # economia globala stagneaza, # economia globala , #Japonia