Premierul Japoniei a cerut elaborarea unui nou plan de relansare economica

Vineri, 13 Martie 2009, ora 15:29
1274 citiri
Premierul Japoniei a cerut elaborarea unui nou plan de relansare economica

Primul ministru japonez, Taro Aso, a anuntat vineri ca a cerut partidelor aflate la putere sa elaboreze un nou plan de relansare, cel de-al treilea initiat din toamna trecuta, in incercarea de a scoate cea de-a doua economie mondiala din recesiune, relateaza AFP.

Asa a formulat cererea in cadrul unei reuniuni cu inalti demnitari ai Partidului Liberal-Democrat, formatiunea de dreapta aflata la guvernare.

Prim-ministrul japonez nu a oferit niciun detaliu legat de suma la care se va ridica planul si nici destinatia viitoarelor cheltuieli publice, precizand ca planul va fi alcatuit cu ajutorul unor experti independenti si ca va fi aplicat de-a lungul mai multor ani.

"Nu este ca si cum planul ar fi elaborat de un singur partid politic. Trebuie sa cerem consiliere din partea mai multor persoane, printre care profesori universitari, si sa dam dovada de spirit de echipa", a declarat Aso.

"Odata ce riscurile devin realitate, este prea tarziu pentru a actiona. Este important sa estimam riscurile viitoare", a adaugat acesta.

Un responsabil al Partidului Liberal-Democrat a indicat ca noul plan ar putea include cheltuieli publice de 20.000-30.000 miliarde yeni (160-240 miliarde euro).

Alti responsabili politici au indicat zilele trecute ca este posibil ca o parte a acestui pachet sa fie destinat sustinerii pietelor, in contextul in care indicele Nikkei a scazut cu aproape 15% de la inceputul anului si cu aproape 60% din iulie 2007. 

#plan, # criza, # relansare , #Japonia