S&P a inrautatit la 'negativa' perspectiva de rating a Japoniei

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 13:17
837 citiri
S&P a inrautatit la 'negativa' perspectiva de rating a Japoniei

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a coborat marti perspectiva de rating a Japoniei de la stabila la negativa, din cauza reducerii capacitatii de a face fata cresterii datoriilor si a temerilor legate de lipsa unui plan de reducere a deficitului bugetar, relateaza Bloomberg, conform NewsIn.

Perspectiva a fost revizuita la negativa, in timp ce ratingul Japoniei a fost confirmat la 'AA'.

"Politicile implementate de guvernul condus de Yukio Hatoyama indica un rimt al consolidarii fiscale mai lent decat estimam initial", a anuntat S&P.

Ratingul Japoniei ar putea fi coborat de la nivelul actual 'AA', in cazul in care datele economice "raman slabe" si masurile de sustinere a cresterii nu vor fi puternice, a mai precizat agentia.

O reducere a ratingului Japoniei ar fi prima actiune de acest gen din 2002. Masura luata de S&P subliniaza ingrijorarile legate de scaderea populatiei si de comprimarea produsului intern brut (PIB), ce ar putea reduce nivelul economiilor.

"In cazul in care schimbarea perspectivei va genera indoieli in legatura cu stabilitatea fiscala a Japoniei, randamentele titlurilor de stat vor creste", a declarat Hiroshi Morikawa, strateg in cadrul MU Investments Co.

"Acest lucru nu va limita numai masurile de stimuli implementate de guvern, ci va creste si costurile de creditare, afacetand capacitatea de investitii a companiilor", a adaugat el.

Yenul s-a depreciat in fata dolarului in urma anuntului.

"Raportul dolar-yen atinsese un minim de 89,55 in timpul sedintei, inainte de a reveni in cateva secunde la 90,30, dupa anuntul facut de S&P", a declarat Boris Schlossberg, director de strategie valutara in cadrul GFT, citat de MarketWatch.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#japonia, #datorii, #standard, #poor , #Japonia