Topul celor mai scumpe orase din lume

Joi, 24 Iulie 2008, ora 17:16
2416 citiri
Topul celor mai scumpe orase din lume

In 1998, Moscova se afla in criza, peste 100 000 de rusi iesind in strada ca urmare a prabusirii mai multor banci. Zece ani mai tarziu, Moscova devine cel mai scump oras din lume.Aceasta este concluzia la care a ajuns Raportul " Worldwide Cost of Living" intocmit de Mercer, cea mai importanta firma de consultanta din America. Moscova este cap de lista, cu un scor de 142,4, fiind urmata de Tokio, Londra, Oslo si Seul.


New York-ul a cazut de pe pozitia a 15-a, pe locul 22, din cauza multelor suferinte la care a fost supus dolarul. "Marele mar" este secondat de Los Angeles, al doilea oras american, ca preturi.


" Declinul oraselor din SUA se datoreaza, in mare parte, cursului dolarului", spune Mitch Barnes, director la Mercer." Moneda americana a intrat intr-o perioada de cadere, de-a lungul ultimilor ani, ceea ce a condus la o scadere a costurilor in 19 orase americane."


Adevarul din spatele cifrelor


Raportul intreprins de Mercer, prin care se stabilesc cele mai scumpe orase, a acoperit 143 de orase de pe sase continente, avand printre criterii preturile locuintelor, a transportului, a mancarii si, nu in ultimul rand, costul divertismentului .Rezultatele sunt folosite de agentiile guvernamentale si companiile multinationale pentru a determina diurnele anagajatilor,trimisi sa lucreze peste hotare.


"Companiile pot avea ca prioritate expansiunea intr-una din aceste economii, dar trebuie sa ia in calcul presiunile inflationiste", spune Yvonne Traber, research manager la Mercer.


Revenind la capitala Rusiei, preturile de aici nu par a se micsora prea curand. Magnatii locali au buzunarele din ce in ce mai pline, iar rubla s-a apreciat cu 8% in raport cu dolarul, fata de inceputul anului.


Moscova este casa a 74 de miliardari, record nemaiatins in lume. Cei mai bogati locuitori - Oleg Deripaska, Vladimir Lisin si Roman Abramovich- au fiecare averi ce depasesc 25 miliarde de dolari. Si clubul bogatilor rusi creste continuu: 13 dintre miliardari au sub 40 de ani.


Fondata de romani acum aproape 2000 de ani, Londra, numarul trei in topul celor mai scumpe orase, este o prezenta mai veche in fruntea clasamentului Mercer. Desi a pierdut locul doi detinut in urma cu un an, orasul englez ramane extrem de scump - o plimbare cu celebrul autobuz double-decker costa 5 dolari si 89 de centi.


In timp ce economia Japoniei stagneaza, Tokio este mai scump ca niciodata. Preturile locuintelor de aici sunt printre cele mai mari din lume - un apartament de lux cu doua camere costa peste 5000 de dolari pe luna, cu 600 dolari mai mult ca in Moscova sau New York.


Lista celor mai scumpe orase:


1.Moscova


2.Tokio


3.Londra


4.Oslo


5.Seul


6.Hong Kong


7. Copenhaga


9. Zurich


8. Geneva


10.Milano