Toyota : "Sayonara oameni, welcome roboti"

Vineri, 07 Ianuarie 2005, ora 00:32
1166 citiri

Toyota Motor va introduce roboti care vor putea efectua cel putin acelasi numar de ore si cu aceeasi eficienta ca personalul uman.Pentru aceasta doua motive: reducerea cheltuielilor legate de forta de munca si imbatranirea populatiei active din Tara Soarelui-Rasare.

Robotii vor fi introdusi la toate cele 12 fabrici din Japonia ale grupului auto si vor putea executa o multitudine de operatiuni, prin cele cele doua brate flexibile.

Pana in prezent compania a folosit munca robotilor pentru operatiunile riscante sau toxice, mai precis pentru sudura, vopsire, transport, o armata intreaga (4000 de roboti) asigurand bunul mers al productiei.

Noua familie de roboti va fi capabila de operatiuni considerate prea complexe pentru inteligenta artificiala, cum ar fi montarea scaunelor, a tapiteriei si a elementelor de interior, care necesita mai ales finete si precizie decat forta bruta.

Toyota are ca termen de comparatie costurile de productie de China si, prin implementarea noilor linii robotizate, diferenta Japonia - China se va sterge in ceea ce implica costurile.

Pe de alta parte, populatia nipona trece printr-un proces de imbatranire, proces care va atinge punctul culminant in 2006, media copiilor pe care o femeie ii creste in timpul vietii atingand un minim de 1,29 - apropiat de valorile inregistrate imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial.

In aceeasi nota, Japonia este ferm impotriva deschiderii granitelor pentru muncitori straini, de teama dereglarii echilibrului social si economic.

Sursa: Reuters