Letonii isi ineaca in bere amarul crizei

Sambata, 15 August 2009, ora 17:19
1211 citiri
Letonii isi ineaca in bere amarul crizei

 

Letonia, una dintre tarile europene cel mai grav afectate de criza, nu si-a redus totusi consumul de bere, au anuntat vineri companiile locale de profil, citate de AFP, potrivit Newsin.

 

Rezultatele financiare ale producatorului de bere Cesu Alus s-au mentinut la nivelul de anul trecut, in pofida turbulentelor economice, a declarat directorul de marketing al grupului, Gustavs Zatlers, agentiei Baltic News Service (BNS). "Vanzarile de bere din aceasta vara se vor mentine la nivelul de vara trecuta, gratie timpului frumos", a explicat el.

In loc sa consume mai putina bere din cauza crizei, clientii s-au orientat spre promotii. "Desi taxele au crescut cu aproape 100%, producatorii si-au vandut berea la preturi mai mici decat anul trecut, din cauza recesiunii", a adaugat Zatlers.

Desi cifrele oficiale anunta o crestere a preturilor la bere de 5,8% in iulie (partial din cauza eforturilor guvernului de a-si creste incasarile la buget), preturile afisate in barurile din Riga demonstreaza o scadere, fata de 2008.

"Am remarcat ca obiceiurile bautorilor de bere letoni nu se schimba brusc si raman stabile, in pofida situatiei delicate a pietei", a declarat Jesper Golding, de la grupul Cido Grupa, citat de aceeasi agentie. Producatorul concurent Aldaris nu este la fel de optimist.

In iunie, vanzarile sale erau la acelasi nivel ca in 2008, dar in iulie, acestea au scazut clar, a declarat un purtator de cuvant al grupului, Laura Krastina.

Letonia afisa imaginea unei reusite economice, mai ales de la aderarea sa la Uniunea Europeana in 2004. Dar dupa mai multi ani de crestere de doua cifre, Letonia a intrat anul trecut intr-una dintre cele mai grave recesiuni din UE. Potrivit previziunilor, PIB-ul va scadea cu 18% anul acesta, cu salarii mult reduse si un somaj in crestere puternica.

#letonia, #bere, #criza, #preturi , #Letonia