Leul se va deprecia in 6 luni la 4,25 lei/euro, insa va reveni la acelasi nivel peste un an

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 09:10
1294 citiri
Leul se va deprecia in 6 luni la 4,25 lei/euro, insa va reveni la acelasi nivel peste un an

Leul se va aprecia usor in urmatoarele trei luni, insa, peste 6 luni, cursul de schimb va reincepe sa urce pana la un nivel maxim de 4,25 lei/euro, pentru ca peste un an sa revina la nivelul din prezent, de 4,20 lei/euro, conform unui sondaj realizat de Reuters la inceputul lui iunie, potrivit Newsin.

Astfel, peste trei luni, moneda nationala se va intari usor, la 4,18 lei/euro, anticipeaza analistii, pentru ca apoi sa isi reia tendinta de depreciere.

"Taierea dobanzilor cheie vor continua, cel mai probabil, la fel ca si injectiile de lichiditate si posibile reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru banci, ceea ce va pune presiune pe leu", a spus analistul ING Bank, Vlad Muscalu.

Pe termen scurt, analistii vad o anumita stabilizare a cursului de schimb in jur de 4,20 lei/euro, "cu conditia ca sentimentul din piata sa nu se inrautateasca subit", a mai spus Muscalu.

Pe de alta parte, alte monede din regiune vor urma o tendinta generala de apreciere pana in iunie 2009, prognozeaza analistii, dupa o scurta stabilizare in jurul nivelul din prezent. Forintul va ramane la 285 unitati/euro in urmatoarele trei luni, pentru ca apoi sa se intareasca la 275 unitati/euro in iunie 2009, in timp ce zlotul polonez se va scumpi de la 4,50 la 4,05 in urmatoarele 12 luni, mai spun analistii.

Sondajul Reuters a fost realizat in perioada 1-4 iunie 2009 in randul a 39 de economisti.

Monedele statelor emergente din estul Europei au fost lovite miercuri de speculatiile legate de o posibila devalorizare a monedelor statelor baltice, fixate la euro in prezent.

Tara vizata in principal este Letonia, piata speculand despre o posibila aprobare din partea FMI, cu care micul stat baltic are un acord de finantare, pentru o devalorizare a monedei nationale, latul.

Ungaria si Romania, ca si Letonia, au apelat de asemenea de acorduri de finantare cu FMI si alte institutii internationale, iar unii analisti sunt ingrijorati, potrivit Reuters, ca un acord al Fondului Monetar International pentru devalorizarea monedei letone ar putea schimba strategia de sustinere pentru celelalte tari sprijinite de FMI.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, joi, un curs de referinta de 4,2143 lei/euro, in crestere cu peste 2 bani (0,51%), fata de cel de miercuri si care marcheaza un nivel maxim al ultimelor cinci saptamani. Pentru dolar, BNR a afisat un curs de referinta de 2,9664 lei/dolar, cu aproape 2 bani (0,57%) peste nivelul de miercuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#leu, # monede, # fmi, # devalorizare, # bnr, # curs, # dobanzi , #Letonia