California, in topul statelor cu cel mai mare risc de faliment

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 18:16
1133 citiri
California, in topul statelor cu cel mai mare risc de faliment

Problemele de deficit bugetar cu care se confrunta California au introdus cel mai mare stat din SUA in topul primelor zece state cu cea mai mare probabilitate a incetarii platilor, inlocuind Romania, arata datele companiei de monitorizare a pietei finaciare CMA,potrivit Newsin.

Romania a reintrat saptamana trecuta intre primele zece tari dupa riscul de incetare a platilor, cu o probabilitate de incetare a platilor de putin peste 24%, care o plasa pe locul zece in lume, potrivit indicatorilor calculati de CMA.

Riscul legat de datoria Romaniei este evaluat de piata usor sub cel al Bulgariei, plasata pe locul al noualea in acest clasament in ultimele zile.

Marja la contractele Credit Default Swaps (CDS), ce asigura contra incetarii platii la creditele pe cinci ani, s-au mentinut in cazul Romaniei in jur de 390 de puncte de baza, potrivit platformei de monitorizare a CDS-urilor CMA DataVision.

Insa problemele legate de deficitul bugetar au urcat miercuri California pe locul 9 in clasament, cu o probabilitate de incetare de plati de 27,75%, desi marja la CDS-urile statului federal american este de 363 puncte de baza, mai mica decat in cazul Romaniei.

Miercurea trecuta, guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a declarat "urgenta fiscala" in cel mai mare stat din SUA si i-a convocat pe congresmenii californieni in sesiune speciala, pentru a gasi solutii la problema deficitului bugetar de 24 de miliarde de dolari.

California mai are nevoie de 2,8 miliarde de dolari pentru a putea face fata cheltuielilor imediate, iar Schwarzenegger a avertizat ca aceasta "gaura" va atinge 6,5 miliarde de dolari in septembrie, daca nu vor fi reduse semnificativ cheltuielile in sectoarele educatiei si programelor sociale.

Daca statul va intra in incapacitate de plata, guvernatorul a subliniat ca cetatenii "vor fi expusi unui risc serios, pentru ca o mare parte dintre programele sociale nu va mai putea fi asigurata".

Pe primul loc in topul statelor cu cea mai mare probabilitate de incetare de plati se afla in prezent Argentina, cu o probabilitate de incetare a platilor de 71,07% si o marja la CDS-uri de 1.980 puncte de baza, urmata de Ucraina (67,18%, 1.769 puncte), Venezuela (63,37%, 1.452 puncte), Islanda (37,9%, 687 puncte), Letonia (37,7%, 686 puncte), Emiratul Dubai (32,24%, 550 puncte), Kazahstan (29,81%, 495 puncte), Lituania (29,6%, 502 puncte), California (27,75%, 363 puncte) si Bulgaria (24,94%, 405 puncte), potrivit datelor CMA.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#urgenta fiscala, #credite, #deficit bugetar, #faliment , #Lituania