Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

''''The Economist'''': Euro este supraevaluat cu 17% fata de dolar

''''The Economist'''': Euro este supraevaluat cu 17% fata de dolar
"Big Mac Index", realizat de "The Economist", arata ca moneda europeana este supraevaluata cu 17% in raport cu dolarul, iar francul elvetian continua sa fie valuta cel mai mult supraevaluata.Totodata, indicele Big Mac mai arata ca Ungaria ramane cea mai scumpa tara dintre cele zece state care au aderat anul trecut la Uniunea Europeana. Indicele anual al "The Economist", Big Mac, una dintre cele mai citate unitati de masurare a valutelor inca din 1986, este bazat pe teoria controversata a puterii de cumparare (purchasing power party - PPP).
Indicele se bazeaza pe ideea ca pretul unei valute trebuie sa reflecte puterea sa de cumparare. Potrivit ultimului indice lansat, un Big Mac costa 3,06 dolari in SUA, in timp ce media in zona euro pentru acelasi hamburger este de 3,58 dolari.
Dintre cele 10 noi state membre care au aderat la Uniunea Europeana, Ungaria continua sa aiba cel mai scump Big Mac (2,60 dolari), urmata de Slovenia (2,56 dolari) si Lituania (2,31 dolari).

Nici Romania nu este departe. De pilda, un Big Mac costa 67.000 de lei, adica 2,25 dolari.

Acelasi hamburger costa in jur de 1,27 dolari in China si 0,68 dolari in Qatar, potrivit Indicelui Big Mac al "The Economist".

Realitatea Romaneasca

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 718 ori