Barroso va fi audiat de Curtea Europeana de Justitie in legatura cu 'Afacerea Dalli'

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 12:10
1600 citiri
Barroso va fi audiat de Curtea Europeana de Justitie in legatura cu 'Afacerea Dalli'

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmeaza sa compara in fata Curtii Europene de Justitie (CEJ) de la Luxemburg pentru a fi audiat in legatura cu un mai vechi scandal de lobby care a afectat executivul european in urma cu cativa ani, relateaza vineri site-ul EUObserver.

Barroso va discuta luni in calitate de martor cu judecatorii europeni in legatura cu asa-numita 'Afacere Dalli', al carei protagonist, fostul comisar european maltez John Dalli, a demisionat in 2012 pe fondul unor suspiciuni de coruptie. Marti, avocatii partilor implicate isi vor prezenta argumentele.

Seful de cabinet al lui Barroso, Johannes Laitenberger, va fi langa acesta in Luxemburg, alaturi de seful serviciului juridic al Comisiei, Luis Romero Requena. Vor fi de asemenea prezenti fosta sefa de cabinet a lui Dalli, Joanna Darmanin, si fostul sau purtator de cuvant, Frederic Vincent.

Dalli vrea ca instanta sa examineze cererea pe care i-a facut-o Barroso de a-si prezenta demisia din cauza ca ar fi avut contacte secrete cu compania de tutun Swedish Match. De asemenea, el vrea ca executivul european sa ii plateasca o despagubire morala de un euro, precum si compensatii pentru pierderea de venituri in calitate de comisar. Pe de alta parte, tabara Barroso sustine ca nu a existat o cerere pentru demisia lui Dalli si ca acesta ar fi renuntat de buna voie la functie.

'Totul se rezuma practic la circumstantele din jurul plecarii lui Dalli', a declarat o sursa din cadrul instantei bazate in Luxemburg pentru site. Mai larg, Dalli isi mentine nevinovatia in campania de lobby efectuata de industria tutunului impotriva unei directive a Uniunii referitoare la produsele pe baza de tutun. Scandalul a condus la acuzatii legate de intalniri nepotrivite intre cercul de apropiati ai lui Barroso si lobbisti din industria tutunului si de anchete prost gestionate de seful Biroului european de lupta antifrauda - OLAF.

#audiere Barroso, #jose manuel barroso, #presedinte Comisia Europeana , #Luxemburg