Comisarul european Olli Rehn, ingrijorat de evolutia euro

Marti, 08 Iunie 2010, ora 09:37
1650 citiri
Comisarul european Olli Rehn, ingrijorat de evolutia euro

Comisarul european pentru Afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a declarat luni ca este "preocupat" de deprecierea rapida a monedei unice in fata principalelor valute, dupa ce cotatia euro a scazut sub 1,19 dolari/euro pentru prima oara dupa mai bine de patru ani, relateaza Boursorama, precizeaza NewsIn.

"Sunt de acord cu Jean-Claude Juncker (presedintele Eurogrup) in privinta euro. De fapt, ceea ce ne preocupa mai mult este mai degraba rapiditatea cu care moneda se depreciaza decat nivelul atins", a declarat comisarul pentru jurnalistii prezenti la reuniunea ministrilor de finante ai zonei euro.

Presedintele Eurogrup explicase in cursul acestui weekend ca desi "moneda pare foarte slabita in ochii pietei", in realitate "nu este deloc asa, deoarece fundamentele statelor europene sunt superioare celor din Japonia sau Statele Unite".

In ceea ce priveste situatia financiara a Greciei, "criza nu a fost cauzata numai de speculatii, ci de managementul defectuos al finantelor publice", a declarat Juncker, citat de Les Echos.

Comisarul european a adaugat ca situatia actuala subliniaza importanta masurilor menite sa disciplineze tarile membre din punct de vedere fiscal.

Aceste masuri vor fi discutate luni seara la Luxemburg.

Olli Rehn a respins orice comparatie intre situatia bugetara catastrofica a Greciei si cea a Ungariei, dupa ce autoritatile ungare au lansat saptamana trecuta o serie de declaratii alarmiste despre situatia precara a economiei tarii.

Intrebat daca situatia celor doua tari europene este similara, comisarul a raspuns ferm ca "nu", informeaza Boursorama.

#depreciere, #euro, #financiara, #oil, #rehn, #situatie , #Luxemburg