Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

LA LIBRE BELGIQUE: Eforturi pentru racirea Pamantului

LA LIBRE BELGIQUE: Eforturi pentru racirea Pamantului
LA LIBRE BELGIQUE (Belgia) - Comisia Europeana propune miercuri un pachet legislativ destinat luptei impotriva incalzirii climatice. El trebuie finalizat, dar este cunoscut in linii mari.

Slalomand intre un lobby intens al companiilor si presiunile insistente ale statelor membre, serviciile Comisiei -si ele solicitate- au elaborat o politica climatica destinata luptei impotriva incalzirii planetei. Comisarii vor adopta pachetul legislativ dupa discutii care miercuri se anunta animate. Tur de orizont al unei politici care va costa 0,6% din bugetul european "daca vor fi facute toate eforturile".

1. Revizuirea cotelor de emisie de gaze cu efect de sera

Pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, Comisia propune largirea sistemului de schimb al cotelor in vigoare din 2005 pentru 12.000 de intreprinderi care pot cumpara si vinde drepturi de emisie. Astazi, permisele de poluare sunt acordate gratuit, dar "intreprinderile au introdus costul lor in cel al electricitatii!", dezvaluie un functionar european. Comisia intentioneaza sa le scoata la licitatie din 2013 pentru anumite sectoare, ca de exemplu productia de electricitate, inainte de a generaliza sistemul in 2020. O parte din banii obtinuti va permite statelor sa finanteze dezvoltarea propriilor tehnologii.

2. Reducerea de catre fiecare stat a emisiilor de CO2

Alt mijloc de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera consta in fixarea pentru fiecare stat a unor obiective de atins in sectoarele care nu sunt acoperite de mecanismul cotelor, precum transporturile. Pentru a face acest lucru, Comisia va tine cont de bogatia fiecarei tari. Unele tari membre mai vechi vor trebui sa-si reduca emisiile cu 20% pana in 2020, altele precum Romania si Bulgaria, ar putea sa si le creasca cu 20%, fara sa suporte piedici.

3. Promovarea energiilor alternative

Fiecare tara este rugata sa faca un efort, dar in functie de bogatia sa. Iar cele care sunt limitate, ar putea investi in dezvoltarea energiilor alternative din alte tari. "Luxemburgului, de exemplu, in loc sa construiasca eoliene care functioneaza de 5 ori pe an, ii este mai ieftin sa subventioneze dezvoltarea lor in Bulgaria", explica un expert al Comisiei. Statele pot folosi 10% din biocarburanti in transporturi, dar -atentie!- biocarburanti "durabili": "Trebuie facute economii la emisiile de gaze cu efect de sera".

4. Captarea si stocarea carbonului

Comisia propune incadrarea intr-o legislatie a acestei "tehnologii noi, promovata in Europa, dar foarte scumpa, care permite filtrarea emisiilor de CO2 produse de energiile fosile" in centralele electrice si in industrie, explica un functionar, si stocarea dioxidului de carbon in subsolul pamantului.

5. Ajutoarele de stat

In general, sunt considerate ca ilegale, pentru ca fac concurenta. "Dar, in anumite cazuri, pot fi justificate", de exemplu, pentru a ajuta intreprinderile sa investeasca in energiile alternative, potrivit unui functionar al serviciului Concurentei. Comisia va defini noul cadru.
Pachetul legislativ va intra in vigoare dupa ce va fi adoptat de catre Parlamentul European si statele membre.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 777 ori