Luxemburg, un paradis pierdut? Aranjamentele fiscale ale corporatiilor, sub tirul Bruxelles-ului

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 08:16
3174 citiri
Luxemburg, un paradis pierdut? Aranjamentele fiscale ale corporatiilor, sub tirul Bruxelles-ului

Presiunea exercitata de Comisia Europeana asupra politicilor fiscale din micul ducat al Luxemburgului tinde sa demoleze mitul paradisului fiscal din centrul Europei. Cea mai profitabila marfa de export a statului minuscul din UE a fost vreme de cateva decenii reducerea taxelor.

Artizanul economiei luxemburgheze, Marius Kohl, s-a retras la pensie in cursul anului trecut, lasand in spate o zona agitata si rascolita de acuzele lansate de Comisia Europeana impotriva organismelor de stat din ducat si a cel putin doua mari companii internationale, suspectate de a fi beneficiat de ajutoare din partea statului luxemburghez, arata Wall Street Journal.

Maestrul confidentialitatii

Pentru directorii corporatiilor internationale cu sediul in Luxemburg, 50.000 la numar, Marius Kohl este "Monsieur Ruling" sau "Stapanul taxelor". Fost director al departamentului de stat Societes 6, Kohl este cel care a negociat nivelul taxelor pentru fiecare dintre "refugiatii" de renume mondial care si-au adapostit profiturile in Luxemburg. Kohl a detinut ani in sir dreptul de a negocia si de a accepta sau refuza intelegerile confidentiale cu mogulii economiei mondiale.

"Puteam sa spun Da sau Nu. Uneori este mai covenabil sa negociezi cu o singura persoana", explica Kohl. Rolul sau si al Societres 6 nu este insa atat de bine vazut si de mecanismele de reglementare fiscala din lumea intreaga. Miliarde de dolari au scapat anual impozitelor aplicate in tarile de origine ale firmelor, prin intermediul negocierilor purtate intre Kohl si liderii companiilor.

O descriere succinta facuta de autoritatile internationale cu rol de reglementare in materie fiscala descriu rolul lui Kohl si al departamentului condus de el ca fiind unul de facilitare a unor regimuri fiscale favorabile in vederea evitarii unor parti echitabile din profitul inregistrat. Un mod elegant de a portretiza evazionismul cu mandat oficial.

Un sistem prea prietenos

In Luxemburg, sistemul fiscal se dovedeste pentru bugetele companiilor la fel de relaxant ca si un sejur intr-o statiune de relaxare. De la 29%, impozitele aplicate pot sa se reduca pana aproape de zero, atata vreme cat capitalul economisit ramane in bancile din ducat. Nici firmele romanesti nu au evitat ducatul luxemburghez, un exemplu fiind International Railway Sistem, compania aflata spatele operatorului de transport feroviar Servtrans, avand sediul in Luxemburg in ciuda actionariatului pur romanesc care ii cuprindea pe Cristian Burci, fostul deputat PSD Eugen Arnautu si alti cativa apropiati ai acestora.

Insa romanii cu afaceri in Luxemburg se numara doar pe cateva degete, in timp ce firmele americane implicate in afaceri transfrontaliere au generat un profit de 9% numai prin subsidiarele detinute in ducatul european. Impozitul mediu pentru acestea se apropie de 0,4%,, in timp ce veniturile lor numai ajung niciodata in conturile din Statele Unite ale firmelor mama pentru a evita taxarea cu 35% aplicata de fiscul american.

Reactie intarziata

Reactia UE la problema fiscalitatii mai mult decat lejere aplicata de luxemburghezi este destul de tarzie si pare determinata mai mult de alte cateva derapaje contatate recent in Irlanda, Olanda si Ungaria, unde guvernele acestor tari sunt suspectate de a fi acordat ajutoare de stat unor investitorii straini: Apple, Strabucks, respectiv Audi. In cazul Luxemburgului, problema o reprezinta dosirea profitului generat de operatiunile derulate de Amazon si Fiat in restul Europei. Pentru oficialii de la Bruxelles, abia acum pare clar ca micul ducat a actionat intr-un mod agresiv in impunerea confidentialitatii peste sirul de conventii incheiate cu companiile care au evitat plata impozitelor.

O pozitie ceva mai ferma o are Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica care acuza Luxemburgul de incalcarea standardelor internationale de transparenta si schimb de informatii.

Pe chipul ministrului de Finante din Luxemburg, Pierre Gramegna, si pe cel al lui Kohl nu se zareste niciun regret: "Munca pe care am depus-o a adus beneficii incontestabile tarii mele, chiar daca nu i-a asigurat si o reputatie de invidiat", concluzioneaza Marius Kohl.

#paradis fiscal Luxemburg, #evaziune, #profit corporatii Luxemburg, #nivel de impozitare Luxemburg, #reactie UE, #pozitie OCED , #Luxemburg