Barilul de petrol a trecut pragul de 100 de dolari dupa accidentul din golful Mexic

Luni, 24 Martie 2014, ora 17:31
2226 citiri
Barilul de petrol a trecut pragul de 100 de dolari dupa accidentul din golful Mexic

Pretul barilului de titei a urcat luni la bursa de la New York peste pragul de 100 de dolari, pietele fiind ingrijorate de posibilitatea unei inchiderii prelungite a unui important culoar de navigatie din Texas, dupa ce un accident in care a fost implicata o barja petroliera a provocat o pata de petrol in Golful Mexic, transmite AFP.

In jurul orei 13,25 GMT, cotatia barilului "light sweet crude" (WTI) cu livrare in luna mai a crescut cu 66 de centi, pana la 100,12 dolari, pe bursa New York Mercantile Exchange (Nymex). La bursa ICE Futures Europe, barilul de titei Brent s-a apreciat cu 46 de centi, pana la valoarea de 107,38 de dolari.

Houston Ship Channel, un important culoar de navigatie spre portul Houston din Texas (sudul SUA), a fost inchis in urma unei coliziuni care a avut loc sambata intre o barja care transporta un milion de galoane (3,78 milioane litri) de titei si o nava. Acest incident a provocat scurgerea unei cantitati de aproximativ 168.000 de galoane (635.000 de litri) de titei in golful Mexic, pe care echipele de curatenie incearca in continuare sa o recupereze.

"Speram ca Houston Ship Channel sa fie redeschis la inceputul saptamanii, insa se pare ca situatia nu se va rezolva atat de rapid pe cat ne asteptam", a explicat Car Larry analist la Oil Outlooks and Opinions. "Aceasta va conduce la intarzierea navelor care incearca sa ajunga in SUA, iar rafinariile vor inregistra probleme in aprovizionarea cu petrol brut", a adaugat analistul.

De asemenea, operatorii se tem de un posibil impact asupra pietei petrolului al unei eventuale escaladari a tensiunilor intre Occident si Rusia. Fortele ruse au luat cu asalt o noua baza ucraineana din Crimeea, iar observatorii se tem ca Rusia ar putea viza si estul Ucrainei. Rusia, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de hidrocarburi, furnizeaza aproximativ 30% din necesarul de gaze naturale si petrol al Uniunii Europene.

#pret baril titei, #baril petrol, #piata petrol , #Mexic