Germania, Mexic si SUA - pionieri pentru imbunatatirea consumului de energie

Duminica, 08 Noiembrie 2009, ora 22:53
1597 citiri
Germania, Mexic si SUA - pionieri pentru imbunatatirea consumului de energie

Germania, Mexic si SUA au creat cele mai inteligente politici din lume pentru imbunatatirea consumului de energie, potrivit unui nou raport publicat joi, pe marginea discutiilor ONU privind schimbarile climatice.

In dorinta salvarii planetei se militeaza pentru mediu, sustinand crearea unor cladiri mai eficiente din punct de vedere energetic si oferirea unor scutiri de taxe si tarife garantate pentru surse reciclabile creditate ca ecologice, potrivit The Independent.

S-au analizat initiativele eficiente din punct de vedere energetic lansate de Uniunea Europeana, sase tari din UE, Argentina, Australia Brazilia, Canada, China, India, Indonezia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turica si SUA.

Schemele au fost masurata in primul rand din punctul de vedere al capacitatii lor de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, din punctul de vedere al costurilor si din punctul de vedere al impulsurilor in privinda activitatilor economice.

Germania a ocupat primele doua locuri cu un program privind eficienta energetica a cladirilor prin standarde mai stricte de constructie sustinute de imprumuturi si subventii si cu un alt program prin care furnizorii de energie regenerabila beneficieaza de niveluri de pret garantate timp de 20 de ani.

Cele doua initiative au obtinut 17,2 si 15 puncte din 20.

Mexicul a urmat cu un sistem de autobuze urbane, lansat in Mexico City in 2005, care a inceput sa elimine treptat autobuzele vechi care nu se mai afla intr-o stare buna de functionare.

Chiar daca tehnologia programului a fost scazuta, eficacitatea sa in privinta mediului si a economiei a fost extrem de mare, comparativ cu investitia. Acest program a castigat 14,2 puncte din totalul de 20.

Au urmat Statele Unite ale Americii, care au primit felicitari pentru programele lor ce au obtinut 13,8 si 13,7 puncte. SUA a pus in practica un program de izolare a caselor familiilor cu venituri mici si unul cu facilitati fiscale pentru energia eoliana, solara, geotermala si bio-energie.

China a obtinut un punctaj de 10,2 pentru programul sau care vizeaza reducerea emisiilor de carbon cu 250 de milioane de tone din 2006 pana in 2010.

Cele mai bune programe ajuta nu numai la combaterea efectului de sera, ci stimuleaza economiile si creeaza mii de noi locuri de munca, se arata in raport.

"Pachetele de redresare economica propuse de mai multe tari implica sume foarte mari de bani. Dar pachetele de redresare economica nu au generat o afacere ecologica noua", se mai arata in raport.

Tot in raport se mentioneaza ca o politica climatica bine conceputa nu va afecta negativ bunastarea economica.

Uniunea Europeana a obtinut 10,3 puncte, rezultat si al Protocolului de la Kyoto.

#energie, #germania, #mexic, #sua , #Mexic