PwC: 190 companii romanesti vor deschide operatiuni in afara tarii

Marti, 20 Iulie 2010, ora 12:50
1705 citiri
PwC: 190 companii romanesti vor deschide operatiuni in afara tarii

In urmatorii 15 ani vor aparea 189 de companii multinationale cu capital majoritar romanesc, iar tara noastra se va situa aproximativ la acelasi nivel cu Ucraina si Ungaria din acest punct de vedere, arata un studiu al PricewaterhouseCoopers LLP (PwC) dat publicitatii marti si preluat de NewsIn.

Astfel, in Ucraina vor aparea 192 de companii multinationale noi in acelasi interval, iar in Ungaria - 221. In schimb, cele mai multe companii multinationale noi in regiunea Europei Centrale si de Est vor proveni din Rusia - 930 si din Polonia - 287.

Potrivit raportului PwC, peisajul economiei globale este pe cale sa se schimbe in urmatorii 15 ani, pe masura ce din ce in ce mai multe companii multinationale chineze si indiene vor cauta sa se extinda pe pietele externe.

In plus, vor exista din ce in ce mai multe companii multinationale provenind din state precum Singapore, Malaysia si Coreea de Sud.

"Globalizarea inseamna in principal o competitie crescuta intre companii din zone geografice diferite. Ca urmare, ne putem astepta ca multe companii din zone emergente dinamice (India, China, Rusia, Asia de Sud-Est) sa investeasca in Romania, pentru a obtine acces "low-cost" la piata Uniunii Europene.

Firmele romanesti vor fi astfel supuse unei concurente sporite, intrucat multinationalele din tarile emergente reprezinta competitori mult mai agresivi decat cei traditionali din Europa de vest.

Pentru a supravietui, multinationalele romanesti vor trebui sa atinga rapid o masa critica care sa le permita sa reziste acestor noi competitori.

Aceasta presupune ca, in afara de ocuparea unei pozitii puternice pe piata romaneasca, firmele romanesti vor trebui sa aiba in vedere si extinderea pe piete externe profitabile, oriunde ar fi acestea", a declarat Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului pentru Industria Energetica, Miniera si Utilitati din cadrul PricewaterhouseCoopers Romania, Alexandru Lupea.

Studiul PwC mai mentioneaza ca se asteapta ca din India sa provina cele mai multe companii multinationale noi, depasind astfel numarul companiilor chineze.

Peste 2.200 de companii indiene se asteapta sa deschida operatiuni in afara tarii in urmatorii 15 ani.

Totodata, tarile latino-americane analizate (Argentina, Brazilia, Chile si Mexic) se asteapta sa genereze mai putine companii multinationale, in vreme ce economiile sud-est asiatice orientate catre export (Malaysia si Singapore), impreuna cu Rusia, al carei principal atu il reprezinta bogatia resurselor naturale, precum si recent industrializata economie sud-coreeana se asteapta sa genereze in continuare un mare numar de companii multinationale.

PwC a folosit tehnici econometrice pentru a estima numarul de companii multinationale noi care vor aparea in urmatorii 15 ani, luand in considerare 15 tari emergente. Tarile analizate au fost: Argentina, Brazilia, Chile, China, Ungaria, India, Malaysia, Mexic, Polonia, Romania, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Ucraina si Vietnam.

#companii, #investitie, #romanesti , #Mexic