Shell va continua proiectele de foraj la mare adancime

Luni, 28 Iunie 2010, ora 09:15
1763 citiri
Shell va continua proiectele de foraj la mare adancime

Royal Dutch Shell va continua proiectele de foraj maritim la mare adancime pentru a face fata cererii globale de petrol in crestere, a declarat duminica directorul general al companiei, Peter Voser, in pofida semnelor de intrebare privind siguranta ridicate in urma dezastrului BP din Golful Mexic, precizeaza Mediafax.

"Tinand cont de cresterea populatiei si de cresterea nevoilor de energie ale tarilor in dezvoltare, vom fi nevoiti sa dezvoltam si resursele amplasate la mare adancime, deci ma astept sa continuam proiectele, insa cu unele schimbari", a afirmat Voser, citat de Reuters.

Voser a adaugat ca Shell nu ar fi forat putul din Golful Mexic in acelasi mod ca BP.

"Nu am fi forat acel put in acelasi fel. Avem alte proceduri de siguranta, pe care le aplicam in intreaga lume. Dar cred ca unele companii vor avea de invatat din asta", a aratat el, facand referire la catastrofa care a inceput acum mai bine de doua luni in Golful Mexic odata cu explozia fatala a platformei petroliere Deepwater Horizon detinuta de BP.

Seful Shell a precizat ca propunerile discutate de guvernul Statelor Unite in vederea prevenirii unor astfel de incidente sunt deja proceduri standard de siguranta la proiectele companiei pe care o conduce.

Platforma petroliera Deepwater Horizon a explodat pe 20 aprilie cauzand moartea a 11 angajati si declansand o deversare de petrol care avea sa devina, cateva zile mai tarziu, cea mai mare catastrofa ecologica din istoria Americii.

Cantitatea de petrol care se scurge de atunci in apele oceanice este estimata de cei mai pesimisti specialisti la 100.000 de barili pe zi, iar unii analisti iau in calcul deja falimentul BP in urma costurilor financiare uriase ale dezastrului.

Pe langa cheltuielile de oprire a deversarii si de curatare a apelor, grupul BP a fost obligat de administratia Obama sa puna deoparte 20 de miliarde de dolari pentru despagubirea comunitatilor si firmelor a caror viata si activitate a fost afectata de dezastru.

Deversarea din Golful Mexic a blocat o mare parte din activitatea economica a coastei americane adiacente, dependenta in mare masura de pescuit si turism.

#shell, # foraj proiecte bp petrol , #Mexic