Soarta economiilor emergente tine de rezerve

Luni, 02 Februarie 2009, ora 13:02
1331 citiri
Soarta economiilor emergente tine de rezerve

(LE MONDE, Franta) Potrivit Institutului pentru Finante Internationale, fluxul capitalurilor private care ajung pe pietele emergente se ridica la 165 miliarde de dolari in 2009 si reprezinta abia 18% din fluxul din 2007. Daca nu dispun de rezerve enorme, tarile foarte indatorate s-ar putea declara in incapacitate de plata. Dimpotriva, China si toate tarile care pot mobiliza capitaluri vor rezista mai bine.

Fluxul de investitii noi in economiile emergente reprezinta 5,8% din PIB-ul lor cumulat. Declinul este astazi de doua ori mai accentuat decat ceea ce s-a putut observa pana acum, la inceputul anilor 1980 si la sfarsitul anilor 1990.

Aceasta situatie va avea efecte devastatoare asupra tarilor care au nevoie sa stranga bani.

Imprumuturile masive emise de tarile dezvoltate vor acapara piata obligatiunilor, in detrimentul statelor a caror solvabilitate este  cotata mai slab.

De cealalta parte, fluxurile expatriate observate in 2008 pe piata actiunilor ar urma practic sa inceteze. In fine, investitiile directe nu se vor reduce decat moderat.

Probabil ca secatuirea fluxului de capital va fi mai alerta la economiile emergente europene: ar urma sa ajunga de la 13% din PIB, la 1%.

In masura in care cele mai multe tari din aceasta zona inregistreaza un deficit al balantei de plati de peste 10%, ne putem astepta la o veritabila criza a finantarii. De fapt, tarile baltice deschise investitiilor directe straine ar urma sa fie mai putin afectate decat tari ca Romania si Bulgaria, mai putin primitoare.

In America latina, Brazilia poate conta pe economisiri solide la nivel national si investitiile straine sunt bine primite.

Dimpotriva, pentru tari ca Mexicul, care au rezerve nationale mai slabe si care prin unele aspecte ii pot deruta pe investitorii straini, situatia va fi mai dificila.

In pofida incetinirii cresterii sale, China nu va fi lipsita de capitaluri: datoria externa este modesta si populatia economiseste considerabil.

In schimb, 2009 nu va fi un an simplu pentru India, foarte indatorata fata de strainatate si unde guvernul aspira enorme rezerve din economiile populatiei.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#economie, # rezerva, # finante, # flux, # capital , #Mexic