Ambasadorul SUA: cumpararea de F-16, un demers eficient

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 22:51
1689 citiri
Ambasadorul SUA: cumpararea de F-16, un demers eficient

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat ca achizitionarea de avioane F-16 de catre Romania este "cel mai putin costisitor si cel mai eficient" demers in conditiile existentei unui consens in Armata romana privind necesitatea de a avea avioane noi, potrivit Mediafax.

"In primul rand, exista un consens clar la nivelul Armatei romane ca vreti sa fiti parte a programului F-35 . Este de asemenea un consens clar ca va doriti un avion care sa fie interoperabil cu aparatele NATO.

Pare de asemenea sa existe un consens clar ca va doriti sa schimbati actualele aparate", a explicat Gitenstein, intr-o discutie cu agentiile de presa, care a avut loc inainte de inceperea ceremoniei de 4 iulie.

El a adaugat ca "cel mai putin costisitor si cel mai eficient" demers este, potrivit expertilor, achizitionarea de aparate F-16. " Este mai putin scump, este mai interoperabil cu NATO si este singurul dintre avioane care a fost testat in lupta.

Dar, in cele din urma, cred ca cel mai important este ca acordul pe tema F-16 este unul intre fortele aeriene - intre fortele aeriene americane, cele mai bune din lume, si fortele romanesti. Cea mai mare parte a banilor se va duce pe pregatirea pilotilor, ceea ce e foarte bine.

Dar stiu ca sunt altii care nu gandesc ca mine", a spus Gitenstein. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat in martie propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F-16 in uz. Parlamentul urmeaza sa dezbata documentul.

Achizitionarea avioanelor F16 aprobata de CSAT va costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursa de zbor estimata la inca 10-15 ani, urmand sa ajunga in Romania in 2013.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ambasador sua, #gitenstein, #avioane, #f-16 , #NATO