Armatele Europei isi fac propriul comandament militar dupa modelul NATO

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 11:54
5127 citiri
Armatele Europei isi fac propriul comandament militar dupa modelul NATO
Foto: NATO

Un centru de comanda si pregatire a trupelor de care dispun tarile membre UE va fi inaugurat la Bruxelles, masura care naste posibilitatea ca UE sa infiinteze o armata care care sa concureze cu structura nord-atlantica.

MPCC (Military Planning and Conduct Capacity) va avea sediul in imediata vecinatate a birourilor executivului european, pentru moment structura cu doar 30 de angajati uremand sa coordoneze activitatile antiterrorism derulate de militarii europeni prezenti in Congo, Mali si Somalia, informeaza IB Times.

Franta, Germania si Italia se numara printre statele care sustin noua masura, anuntand ca aceasta vine si ca un raspuns la amenintarea terorista care pandeste cele 3 state.

Mai mult, ministrul Apararii din Germania, Ursula von der Leyen, a comentat pentru New York Times ca infiintarea centrului militar de comanda al UE este o masura "aplicata cu intarziere".

Bitanicii par singurii care tind sa faca un pas inapoi in cee ace priveste cooperarea cu noua structura militara create in UE, ministrul de resort Michael Fallon afirmand ca prefera ca tarile membre UE sa coopereze indeaproape cu NATO pentru a evita crearea unor structuri duble de comanda.

Divergentele inregistrate in cadrul Aliantei Nord-Atlantice au fost iscate de comentariile noului presedinte American Donald Trump si a unor membri ai cabinetului sau, privind lipsa de implicare financiara a partenerilor europeni in combaterea terorismului, chiar si atunci cand acesta ameninta securitatea statelor membre NATO.

Cu exceptia Austriei, Finlandei, Suediei, Irlandei, Ciprului si Maltei, toate celelalte state UE sunt incluse in Alianta, in randul membrilor non-europeni numarandu-se Albania, Islanda, Turcia, Norvegia, Canada si SUA.

In 2014, in cadrul summitului NATO din Tara Galilor, statele memvbre si a-u asumat angajamentul de a asigura o minima finantare de 2% din PIB pentru sectorul Apararii, dar acest lucru nu a fost pus in practica nici pana acum de catre majoritatea tarilor din spatiul UE.

Greul finantarii operatiunilor militare ale Aliantei Nord-Atlantice pica in sarcina SUA, in 2016, bugetul de Aparare al americanilor fiind de 66,41 miliarde dolari. Urmatoarea tara in acest clasament este Marea Britanie, cu un buget de cheltuieli militare de 6,03 miliarde USD.

Anul trecut, Romania a alocat 277 milioane de dolari pentru acest capitol bugetar, clasandu-se pe locul 16 in randul celor 27 de tari membre.

#armata UE, #centru militar Bruxelles, #buget NATO, #operatiuni NATO , #NATO