Bloomberg: Europa de Est ar trebui sa multumeasca si NATO pentru cresterea investitiilor

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 14:28
3125 citiri
Bloomberg: Europa de Est ar trebui sa multumeasca si NATO pentru cresterea investitiilor
Foto: CC0 Creative Commons

Trimiterea de soldati NATO in statele baltice, de teama unei posibile invazii, a avut drept efect atat descurajarea unei posibile agresiuni cat si stimularea investitiilor.

Au trecut 10 luni de cand soldati din SUA, Canada si Marea Britanie au fost desfasurati in statele baltice si datele publicate recent sugereaza ca aceste desfasurari de trupe au avut un impact economic. Investitiile straine directe in Estonia, Letonia si Lituania, care s-au prabusit dupa anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia, au inceput sa isi revina, conform Bloomberg.

Cresterea prezentei NATO in regiune "a avut cu siguranta o contributie", a declarat ministrul de Finante din Lituania, Vilius Sapoka. "In prezent ne asteptam la fluxuri de investitii mai mari", a adaugat Sapoka.

Ideea ca prezenta unei armate occidentale poate stimula economia unei tari nu este noua. Un studiu din 2011 a analizat relatia dintre desfasurarea trupelor americane si performantele economice in perioada 1950-2000 si a ajuns la concluzia ca asa-numitul efect de "umbrela de securitate" a stimulat investitiile in tari precum Germania.

"Garantia de securitate oferita de trupele americane este un semnal puternic pentru investitorii straini, posibil chiar un factor decisiv pentru companiile multinationale atunci cand hotarasc unde sa faca noi investitii", sustin autorii studiului.

Cu toate acestea, este putin probabil ca activitatea economica sa fie influentata doar de prezenta soldatilor. In plus, revenirea investitiilor nu a coincis doar cu activitatile NATO ci si cu revenirea zonei euro.

Economistul sef al Swedbank AB, Tonu Mertsina precizeaza ca inainte ca zona euro sa isi revina, companiile erau reticente in a aloca fonduri pentru pietele lor domestice, fara a mai vorbi de cele indepartate. "Toate aceste lucruri s-au schimbat acum", subliniaza Mertsina, iar economiile din Europa de Est au inflorit pe masura ce zona euro si-a revenit.

Indiferent care a fost factorul principal, efectul asupra investitiilor straine directe este vizibil. Numai in Lituania, o serie de companii precum site-ul Booking.com Ltd., furnizorul suedez de telecomunicatii Telia Co AB si producatorul german de componente auto Continental AG au anuntat recent ca intentioneaza sa deschida noi facilitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#NATO tarile baltice , #NATO