Cea mai mare teama a rusilor: NATO vrea sa dea lovitura decisiva in Europa de Est

Marti, 07 Iunie 2016, ora 13:51
8899 citiri
Cea mai mare teama a rusilor: NATO vrea sa dea lovitura decisiva in Europa de Est
Foto: Wikimedia

Oficialii de la Moscova sunt tot mai ingrijorati de prezenta NATO in fostele tari comuniste din Europa de Est si iau in calcul varianta in care Alianta se pregateste sa dea o lovitura decisiva Rusiei in aceasta zona.

"Au planuri serioase sa puna la punct un scenariu pentru o asa-zisa lovitura globala. Ne-au luat fostele baze militare din tarile ex-sovietice din regiunea Balticii, din Romania si Polonia si mobilizeaza trupe acolo", sustine Franz Klintsevici, seful Consiliului de Aparare din camera superioara a Parlamentului Federatiei Ruse, citat de Newsweek.

Planuri mari

"De fapt, se pare ca isi amenajeaza un bastion, aranjand echipamentul si platforma pentru pregatirea unor planuri mai mari", a explicat parlamentarul rus in cadrul unui interviu dat agentiei Interfax.

Klintsevici sustina ca Moscova monitorizeaza miscarile NATO si ca, in acest moment, Rusia este protejata de "solutiile tehnologice dezvoltate cu costuri reduse".

In cazul unui razboi conventional, rusii par sa aiba avantajul unui numar mai mare de trupe, estimarile Ministerului Apararii de la Moscova aratand o forta suplimentara de aproximativ 400.000 de soldati in tabara Federatiei Ruse.

Numarul este de 10 ori mai mare decat cel al soldatilor din forta rapida de interventie pe care NATO ar fi gata sa o mobilizeze in Estul Europei in cazul unei agresiuni rusesti.

Pe langa aceasta, fiecare tara are si armata sa, iar alte trupe ale Aliantei sunt deja prezente in flancul estic in regim permanent.

Cum conducerea NATO a anuntat ca, dupa summitul de luna viitoare din Varsovia, numarul fortelor prezente in regiunile de langa Marea Baltica si Marea Neagra va creste, Klintsevici anunta la randu-i ca Rusia va continua planul de reintarire a fortelor din Districtul Militar de Vest.

Romania, direct vizata

Pentru seful Comitetului de Aparare din camera superioara a parlamentului rus, Romania si Polonia sunt privite ca state ostile, in conditiile in care au acceptat sa gazduiasca pe teritoriul lor componente ale scutului anti-racheta dezvoltat de Statele Unite ale Americii.

"Vom trimite echipament militar si vom face miscari strategice de trupe in functie de mutarile NATO. Bineinteles, vizam in special acele tari care gazduiesc sistemul antiracheta. Nu am ascuns acest lucru", a mai spus Franz Klintsevici.

Consiliul de Securitate si Aparare al Rusiei a declarat inca din 2015 ca cele doua state vor fi tinte in strategia de lupta a Moscovei in cazul unui eventual atac NATO.

Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca Romania nu se poate lasa intimidata de Rusia in fata indeplinirii obligatiilor asumate in cadrul strategiei de securitate nationala si europeana.

Oficialii NATO au inceput sa se arate ingrijorati de pericolul care pandeste flancul estic al Aliantei imediat dupa declansarea crizei din Ucraina, in martie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tensiuni Rusia NATO, #trupe Rusia, #scut antiracheta romania, #razboi Rusia NATO , #NATO