China se inarmeaza frenetic. Japonia raspunde si intra in proiectele militare ale SUA

Vineri, 10 Iulie 2015, ora 13:00
4696 citiri
China se inarmeaza frenetic. Japonia raspunde si intra in proiectele militare ale SUA
Foto: Raytheon.com

Oficialii de la Tokyo si-au exprimat dorinta de a se altura consortiului de 12 tari membre NATO care lucreaza la dezvoltarea sistemului de rachete Seasparrow (ESSM).

Initiativa nipona este vazuta cu ochi buni de Washington, americanii dorindu-si ca Japonia sa dezvolte ulterior proiecte similare cu aliatii din Asia.

Seasparrow este un sistem de rachete care doteaza navele Aliantei Nord Atlantice impotriva atacurilor aeriene. Racheta este creata de companiile americane Raytheon si General Dynamics, dar costurile de productie sunt impartite intre 12 state aliate NATO, arata Reuters.

Niponii vor muschi

Pentru Japonia aceasta ar fi prima experienta multinationala in domeniul industriei de armament.

In mai, conform unor surse de la Tokyo si Washington, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, doi ofiteri de rang inalt ai marinei japoneze au participat la intrunirea consortiului NATO.

Discutiile, conform sursei din Japonia, sunt intr-un stadiu incipient, dar corespund agendei recente a premierului Shinzo Abe, care se declara alarmat de nivelul cheltuielilor de aparare efectuate in ultimii ani de China.

Consortiul are in plan crearea unei versiuni performante a sistemului naval antiaerian Seasparrow, iar Washingtonul vede in aceasta propunere o modalitate eficienta de reducere a costurilor.

Pe de alta parte, oficialii americani cred ca includerea Japoniei ca partener intr-un proiect multinational al industriei de aparare ar reprezenta un atu pentru Tokyo si ceilalti aliati ai SUA din Asia, intr-un moment in care China isi modernizeaza cu frenezie armata.

Parteneriat nou

O astfel de forma de parteneriat este noua in regiunea Asiei, creand o retea de securitate mai avansata decat simplele aliante militare incheiate de Washington cu aliatii sai din regiune.

"Suntem de parere ca acest proiect va permite Japoniei sa puna bazele unui export de tehnica de aparare in anii urmatori. Tipul acesta de cooperare in domeniul securitatii in regiunea Asiei este privit cu ochi buni", a mentionat oficialul american.

Chestionat asupra problemei in cauza, un purtator de cuvant al Marinei militare Japoneze a declarat: "Marina americana ne tine la curent cu dezvoltarea proiectului Seasparrow.

Avand ca scop imbunatatirea eficientei achizitiilor de armament pentru navele din dotare, strangem deocamdata informatii pentru a lua cea mai potrivita decizie".

Fortele navale americane si reprezentantii NATO au refuzat sa comenteze subiectul.

Tokyo, pol de securitate

Niponii au una dintre cele mai bune industrii de Aparare din lume, dar interdictia de a exporta armament, impusa dupa Al Doilea Razboi Mondial, a facut ca tehnica de lupta a japonezilor sa fie destinata doar fortelor armate proprii.

Abia dupa ce premierul Shinzo Abe a decis sa ridice embargoul pentru exporturi, produsele realizate de Mitsubishi Heavy Industries au intrat pe piata din Asia de Sud-Est.

Este si o metoda prin care Japonia incearca sa se transforme intr-un pol regional de securitate pentru aliatii din zona, manifestarile belicoase ale Beijingului in Marea Chinei de Sud fiind un semnal de alarma pentru multe state din regiune.

In iunie, Abe si seful statului Filipine, Benigno Aquino, au semnat un acord de tehnica si aparatura militara. Cu o luna inainte, premierul nipon initiase discutii in acest sens si cu oficialii din Malaezia.

Australia ia in considerare incredintarea unei comenzi pentru noua flota de submarine de ultima generatie japonezilor, lucru pe care Washingtonul il incurajeaza pentru a stabili o legatura cat mai stransa intre cei doi aliati ai SUA din regiune.

Insa, niciuna din aceste initiative nu are un caracter multinational.

Puncte vulnerabile

Japonezii produc deja sisteme Seasparrow sub licenta americana, asamblandu-le in fabricile Mitsubishi Electric. Din punctul de vedere al Washingtonului, acest lucru reprezinta un atu, niponii putand fi integrati mai rapid in cadrul consortiului.

Pe de alta parte, expertii in securitate din Japonia se arata alarmati de eventualele crize ce ar putea surveni in randul furnizorilor implicati in proiectul multinational.

"Ingrijorarea este data de faptul ca iti vei baza sistemul de securitate pe timpul de raspuns al altor tari implicate in proiect", a comentat un oficial nipon, lasand sa se inteleaga ca aprovizionarea cu diverse componente poate fi intrerupta in cazul unui conflict.

Este si o problema politica pentru guvernul de la Tokyo, in conditiile in care furnizorii locali de componente pentru sistemul Seasparrow ar urma sa fie exclusi din afacerea derulata in interiorul consortiului multinational.

SUA doreste sa vada o implicare mai mare a Japoniei in proiectele multinationale de Aparare, dar nu demult Mitsubishi Heavy Industries s-a dovedit incapabila sa concureze cu alti producatori in realizarea componentelor pentru avionul F-35.

"Japonia si-a dat seama ca integrarea in aceste grupuri internationale ar putea duce la amortizarea cheltuielilor cu achizitia de tehnica militara si ar putea eficientiza industria nipona de Aparare.

In anii ce urmeaza, asteptati-va sa vedeti mai multe grupuri bilaterale, trilaterale si multilaterale aparand in industria de Aparare din Japonia", a comentat un oficial din Departamentul de Aparare al SUA.

#cooperare militara NATO Japonia, #industrie Aparare Japonia, #export arme Japonia, #securitate Asia , #NATO