Consiliu NATO-Rusia, intalnire cu scantei: Lucrurile nu vor mai fi ca inainte (Video)

Marti, 12 Aprilie 2016, ora 15:42
5325 citiri
Consiliu NATO-Rusia, intalnire cu scantei: Lucrurile nu vor mai fi ca inainte (Video)
Foto: Jamestown.org

Urmatoarea intalnire a Consiliului NATO-Rusia, programata pentru saptamana viitoare, se anunta a fi una cu scantei intre cele doua tabere. Moscova intentioneaza chiar sa reclame amplasarea unor forte militare suplimentare in regiunile invecinate Rusiei.

"Partile vor lua in discutie amenintari de genul concentrarii fara precedent de trupe pe care NATO a efectuat-o in zone invecinate cu Rusia", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din Rusia, Maria Zaharova, citata de IB Times.

Dialog reluat dupa doi ani

"Vom stabili viitorul dialog in functie de actiunile NATO si in stricta concordanta cu principiul Aliantei de a coopera in vederea asigurarii pacii in spatiul euro-atlantic", a mai spus Zaharova pentru agentia TASS.

Dialogul NATO-Rusia a incetat in 2014, la o luna dupa ce Moscova a anexat peninsula Crimeea si s-a implicat in sustinerea rebelilor separatisti din estul Ucrainei.

Intalnirea la nivel de ambasadori a Consiliului NATO-Rusia va avea loc pe 20 aprilie la sediul Aliantei Nord-Atlantice din Bruxelles.

Analistii consultati de revista Defense News cred ca masura vine ca o incercare de a reface unele cai diplomatice de comunicare intre cele doua parti, agenda de discutii aducand in prim plan teme precum razboiul din Ucraina, activitatea militara a celor doua forte militare, reducerea riscurilor geopolitice si amenintarea terorista.

Comunicarea ramane o problema pe care si secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, o ia in considerare, dar revenirea la relatiile de cooperare dezvoltate anterior pare imposibila in acest moment.

"Intalnirea se inscrie in continuarea dialogului politic cu Moscova. In acelasi timp insa, lucrurile nu vor mai fi ca inainte, pana cand Rusia nu va incepe sa respecte din nou legile internationale", a anunta Stoltenberg.

In viziunea presedintelui Vladimir Putin, extinderea NATO in Europa Centrala si de Est este o amenintare la adresa sferei de influenta a Rusiei.

Dupa anexarea Crimeii, statele est-europene au solicitat o prezenta sporita a trupelor NATO in regiune de teama unei agresiuni din partea Rusiei.

Washingtonul a anuntat inca de la sfarsitul lunii trecute ca va trimite o brigada de blindate in regiune, iar Marea Britanie a trimis deja mai multe nave militare in Marea Baltica.

Consiliul NATO-Rusia a fost infiintat in 2002, dar, de la declansarea crizei din Ucraina, cele doua parti nu au mai abordat teme militare in cadrul intalnirilor.

#consiliu NATO Rusia, #criza Ucraina, #razboi Ucraina, #agresiune Rusia, #state NATO Europa de Est , #NATO