Cum schimba Moscova strategia de securitate NATO

Marti, 07 Iulie 2015, ora 09:45
3583 citiri
Cum schimba Moscova strategia de securitate NATO
Foto: Wikimedia

NATO se pregateste de o confruntare de durata cu Rusia, acceptand ideea ca evenimentele din Ucraina au reconfigurat peisajul de securitate al intregii Europe, iar sansele dezvoltarii unei relatii constructive cu Moscova par tot mai firave.

O parte din aliatii NATO au sperat ca tensiunile dintre Vladimir Putin si liderii Occidentului pe tema anexarii Crimeii se vor potoli la fel de repede ca si cele iscate de razboiul de doua saptamani din Osetia de Sud.

Situatia nu este deloc asa si impune chiar o regandire a strategiei Aliantei, informeaza agentia Reuters.

Relatii inghetate

Devine tot mai clar pentru NATO ca relatiile cu Rusia au intrat intr-o noua perioada de inghet, care ar putea dura mai mult decat s-a crezut initial, necesitand si o noua abordare a Aliantei Nord Atlantice a problemei.

Ambele tabere si-au incercat rafalele retoricii pe tema crizei din Ucraina, unde reprezentantii NATO acuza fatis Moscova ca a sustinut cu arme si trupe gruparile separatiste pro-ruse.

Tensiunile pe aceasta tema au ridicat si problema schimbarii strategiei de securitate a Aliantei, intocmita intr-o perioada in care exista speranta unei cooperari intre fostii inamici din perioada Razboiului Rece.

Strategia NATO, intocmita in 2010 si ratificata de cele 28 de tari membre in cadrul tratatului de la Lisabona, face vorbire de un risc scazut al atacurilor conventionale asupra statelor NATO.

Documentul, menit sa creioneze liniile directoare ale Aliantei, face referire la o colaborare cat mai stransa intre NATO si Rusia. "Ne dorim sa vedem un parteneriat strategic real intre Rusia si NATO", se arata in acesta.

"O parte din frazele care fac referire la Rusia ca un partener strategic al NATO sunt puse serios sub semnul intrebarii de comportamentul din ultima vreme al Moscovei", recunoaste Douglas Lute, ambasadorul SUA la NATO.

Diplomatul american sustine insa ca nu s-a pus problema unei revizuiri a textului.

Cu razboiul la poarta

Personalul NATO lucreaza deja la mai multe scenarii si planuri de rezerva, pe masura ce razboiul in Europa nu mai pare chiar o varianta fantezista.

Sub protectia anonimatului, unul dintre diplomatii NATO a recunoscut ca, daca in ultimii ani Alianta a putut sa aleaga daca se implica sau nu in conflicte precum cel din Afganistan sau Libia, in viitorul apropiat s-ar putea vedea nevoita sa raspunda unei provocari existentiale.

Sub angajamentele luate in momentul semnarii tratatelor de aderare, tarile membre NATO sunt nevoite sa raspunda in cazul unui atac asupra uneia dintre ele ca asupra unui atac indreptat impotriva intregului bloc militar.

Extrem de alarmati de manifestarile belicoase ale Rusiei, oficialii lituanieni cred ca acum este momentul de a rescrie cat mai clar strategia de securitate a NATO.

"Astazi, Rusia este o amenintare pentru noi", a declarat ministrul lituanian al Apararii, Juozas Olekas.

Lituania este si ea una dintre cele trei foste republici sovietice desprinse din URSS care au aderat la NATO incepand cu 2004. In acest moment, statele baltice se uita ingrijorate la evolutia evenimentelor in Ucraina si la desele miscari de trupe executate de Rusia in regiunea Marii Baltice.

Saptamana trecuta, procurorul general al Rusiei incingea si mai tare spiritele anuntand o revizuire a actului care a stat la baza declararii independentei Estoniei, Letoniei si Lituaniei.

Acelasi diplomat NATO sustine ca, deocamdata, s-au adus prea putine argumente in favoarea modificarii strategiei de securitate a Aliantei, dar ca aceasta ar urma sa se intample, oricum, destul de curand.

Din punctul sau de vedere, racirea relatiilor dintre Rusia si Occident este de durata pentru ca "mentinerea la putere a lui Vladimir Putin se bazeaza pe pastrarea unei relatii conflictuale cu Vestul".

In acelasi timp, aliati europeni ai NATO, precum Germania, ezita sa dea o nota si mai oficiala tensiunilor survenite in ultimul an intre Moscova si capitalele Occidentale, temandu-se de reducerea sanselor de atingere a unui acord diplomatic in criza din Ucraina.

La Moscova insa, Nikolai Patrushev, seful Consiliului de securitate al Kremlinului, a acuzat Occidentul ca incearca inalturarea de la conducerea tarii a presedintelui Putin.

Inamici cu state vechi

Diplomatii se arata speriati de faptul ca reluarea confruntarii intre cele doua tabere ar putea deschide o cutie a Pandorei, in conditiile in care si alte amenintari serioase, precum Statul Islamic tin treaza atentia liderilor NATO.

"Abordarea noastra in aceasta problema va duce la schimbarea perspectivei asupra securitatii in Europa", a declarat unul dintre ambasadorii statelor membre NATO.

Inlaturarea posibilitatii de a avea un parteneriat strategic cu Rusia s-ar putea dovedi un pas prea mare si poate nu si necesar, a mai spus acesta.

NATO este posibil sa opteze pentru o solutie de compromis. O versiune revizuita a documentului va fi supusa analizei anul viitor in iulie, la summit-ul de la Varsovia, iar textul final al noii strategii de securitate in Europa ar putea fi gata de semnat abia in 2018.

Strategia de securitate a Aliantei a fost revizuita in cateva randuri, in ultimele decenii: la caderea Zidului Berlinului, dupa atentatele teroriste din New York, in 2001 etc.

In schimb, in Rusia, Putin a semnat inca din decembrie 2014, noua strategie de securitate a tarii, NATO fiind catalogat ca un inamic-cheie, prin prisma extinderii sale in Europa de Est.

Ministrul de Aparare al Rusiei a refuzat sa comenteze subiectul unei eventuale revizuiri a documentului care defineste tintele de securitate ale Aliantei.

In schimb, Ruslan Pukhov, directorul Centrului de Strategii si Tehnologii din Moscova, sustine ca Rusia va reactiona negativ in cazul unei modificari aduse strategiei NATO.

"Dupa caderea URSS, NATO si-a cautat cu disperare motivul de a exista. Acum, odata cu noile tensiuni survenite in relatia cu Rusia, ofiterii Aliantei sunt bucurosi ca au revenit la bunele vremuri de odinioara", spune acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#strategie securitate NATO, #tensiuni NATO Rusia, #razboi ucraina rusia , #NATO