Cum tine Putin in sah Europa cu niste corvete

Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 21:17
13949 citiri
Cum tine Putin in sah Europa cu niste corvete
Foto: Rostechnologiesblog

Moscova a inceput sa concentreze o forta superioara de lupta in Marea Baltica, ca raspuns la consolidarea flancului NATO din bazinul Marii Negre.

Doua nave de lupta, presupuse a se indrepta catre flota din Mediterana de Est, au ingrosat recent randurile Flotei Baltice, ambele vase fiind inarmate cu rachete de croaziera cu raza lunga de actiune, anunta Reuters.

Moscova nu a remis niciun comunicat oficial despre relocarea navelor Serpukhov si Zeleny Dol in Marea Baltica, dar comentariile unor surse oficiale citate de ziarul Izvestia lasa sa se inteleaga ca o noua divizie de lupta ar urma sa fie formata la Kaliningrad, celor doua vase urmand sa li se alature alte trei nave de razboi.

Decizia Rusiei pune pe jar Polonia si Lituania, doua state care se invecineaza direct cu enclava militara Kaliningrad, dar, cum noile nave ajunse in Marea Baltica sunt dotate cu rachete Kalibr, ingrijorarea se poate resimti in randul tuturor statelor din flancul estic si nordic al NATO.

"Sub aparenta a doua nave de dimensiuni mici inarmate cu rachete cu raza lunga de actiune, potentialele tinte ale Flotei vor creste semnificativ in teatrul militar nord-european", a explicat un oficial din Ministerul Apararii pentru agentia Interfax.

Conform datelor oficiale prezentate de Moscova, cele doua nave trebuiau sa faca parte din convoiul deplasat catre tarmul Siriei pentru a participa la operatiunile militare desfasurate de Rusia pe frontal sirian, dar NATO si Suedia au confirmat intrarea lor in Marea Baltica.

Serpukhov si Zeleny Dol sunt doua corvete de clasa medie, dotate cu rachete de croaziera Kalibr, a caror raza de actiune este de 1.500 km.

Rachetele Kalibr pot fi dotate cu focoase nucleare, dar chiar si fara acestea, arsenalul deplasat acum spre Kaliningrad sporeste forta de atac a Rusiei de 5 ori, dupa cum sustine Ben Nimmo, analist de securitate in cadrul Consiliului Atlantic.

Motive de ingrijorare

Conform ziarului Izvestia, alte trei corvete de aceeasi clasa ar urma sa fie incluse in Flota Baltica pana in 2020, iar pentru Suedia si Polonia intentia Moscovei de a spori capacitatea navala din regiune este o adevarata provocare.

"Este o masura ingrijoratoare si nu una care sa ajute la reducerea tensiunilor din regiune. Acest lucru afecteaza toata tarile din bazinul Marii Baltice", a comentat Pete Hulqvist, ministrul suedez al Apararii.

Omologul sau din Polonia, Antoni Macierewicz, a avertizat in cadrul reuniunii NATO de la Bruxelles ca "mutarea acestor nave in Marea Baltica schimba balanta puterii in zona".

La inceputul acestei luni, Rusia a amplsat in Kaliningrad si baterii de rachete Iskander, cu focoase nucleare.

#tensiuni Rusia NATO, #echilibru forte Marea Blatica, #arsenal nuclear Rusia , #NATO