Europenii, dezbinati in fata Rusiei - Vestul ar cam sta pe tusa: Daca tot vin americanii...

Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 12:31
3735 citiri
Europenii, dezbinati in fata Rusiei - Vestul ar cam sta pe tusa: Daca tot vin americanii...
Foto: NATO

Teama de o invazie rusa a atins deja cote paroxistice in Letonia, Lituania si Estonia, pe fondul evenimentelor din Ucraina. Desi tarile baltice sunt de peste 10 ani membre ale NATO si UE, locuitorii se tem sa nu ramana din nou singuri in fata tancurilor Moscovei.

Si pe buna dreptate. Cel mai recent sondaj Pew Research Center arata ca populatia tarilor vest-europene membre NATO se declara impotriva folosirii fortei armate in cazul in care un alt stat NATO ar fi atacat de catre rusi, relateaza Bloomberg.

Solidaritate NATO doar pe hartie

Ce-i drept, Alianta Nord-Atlantica are stipulat in articolul 5 din statutul sau angajamentul de a apara un alt stat membru atacat de o forta externa, dar pentru multi europeni acesta este doar un amanunt nesemnificativ.

"Majoritatea populatiei din tarile NATO europene da inapoi cand vine vorba sa respecte prevederile articolului 5, prin care tarile membre sunt obligate sa asiste aliatii atacati, inclusiv cu forte armate", se arata in raportul Pew Research Center.

In Germania, doar 38% din populatie a considerat ca unei agresiuni a Rusiei asupra unui stat vecin membru NATO ar trebui sa i se raspunda cu folosirea fortei armate.

In Marea Britanie, Franta, Spania si Italia, sprijinul pentru astfel de actiuni s-a dovedit a fi ceva mai mare, dat tot sub 50%, dupa cum au constatat analistii Pew Research.

Opinia publica se poate schimba in timpul unei crize, dar actualul rezultat al sondajului reprezinta o provocare pentru liderii occidentali angrenati in detensionarea situatiei conflictuale dintre Moscova si Kiev.

Dincolo de criza din Ucraina, acestia trebuie sa ia in considerare si o eventuala criza izbucnita in cele trei state baltice membre NATO, care au o populatie minoritara rusa importanta.

Asteptandu-i pe americani

De la caderea Cortinei de Fier, majoritatea statelor comuniste din Europa de Est si alte cateva foste republici sovietice au devenit membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

Putin s-a plans destul de des in ultimul deceniu ca Rusia a ajuns sa se invecineze direct cu NATO, iar varianta aderarii Ucrainei la blocul militar occidental este contestata cu vehementa la Moscova.

Gestionarea relatiei tensionate cu Rusia a fost si tema principala a reuniunii G7 din aceasta saptamana, cu Statele Unite insistand in continuare ca tarile europene sa-si creasca nivelul de finantare al Apararii pana la 2% din PIB.

In timp ce se feresc sa reactioneze cu propriile forte in cazul unui atac al Rusiei, puterile vest-occidentale nu ar avea nimic impotriva ca trupele americane sa intervina in cazul unui atac declansat de Moscova impotriva unei tari NATO.

Sperantele lor sunt impartasite si de opinia publica americana, unde 56% dintre respondentii din SUA si 53% din cei canadieni se declara de acord sa intervina militar in cazul unui atac al Rusiei impotriva unui stat NATO.

"Contrar atitudinii fata de ceea ce ar trebui sa faca tara lor in cazul unei agresiuni indreptata asupra unui stat aliat, majoritatea europenilor sunt siguri ca americanii vor interveni cu forte militare intr-un asemenea conflict", se mentioneaza in raport.

Expertii Pew au derulat sondajul timp de o luna si jumatate, incluzand si populatia din Ucraina si Rusia alaturi de cea din cele opt state NATO.

11.116 persoane au raspuns chestionarelor, marja de eroare fiind apreciata intre 4,1 si 2,8 puncte procentuale, in functie de fiecare stat in parte.

Un nou caz Crimeea

Occidentalii si populatia din Polonia invinovatesc Moscova pentru criza din Ucraina. De la declansarea acesteia, comandamentul NATO a intervenit pentru a asigura un grad sporit de protectie pentru tarile aliate din esul Europei si din fosta URSS.

Anexarea Crimeii de catre Rusia prin introducerea unor militari rusi fara semne distinctive pe uniforma in peninsula ucraineana le da de gandit liderilor NATO.

Saptamana trecuta, seceretarul American al Apararii Ashton Carter a declarat ca Statele Unite si NATO considera ca acest scenariu ar putea fi repetat de catre Moscova in alte state din regiune.

Tabere adverse

Washingtonul a sustinut Kievul din punct de vedere economic si cu tehnica militara defensiva, presedintele Obama opunandu-se ferm variantei de a livra armament greu Ucrainei sub motivul ca o astfel de masura ar alimenta conflictul din estul tarii.

Americanii se arata divizati in tabere in aceasta problema: 46% dintre acestia sustind varianta livrarilor de armament catre Ucraina, in timp ce alti 43% se opun.

Sprijinul publicului pentru inarmarea Kievului este si mai subtire in Europa, cel mai redus nivel fiind intalnit in randul nemtilor, doar 19%.

Presedintele Putin a declarat luni ca Moscova nu ia in calcul o agresiune asupra unei tari NATO. "Numai un nebun, poate doar in vis, isi poate imagina ca Rusia va ataca brusc NATO", a declarat liderul de la Kremlin.

Opinia publica este insa polarizata in privinta acestui subiect. 70% din populatia Poloniei crede ca Rusia reprezinta un pericol major, in timp ce jumate dintre rusi percep NATO ca pe o amenintare directa.

"Pe masura ce criza din Ucraina s-a prelungit, animozitatea dintre Rusia si Occident a prins adacini adanci. Doar un sfert din populatia tarilor membre NATO impartaseste punctul de vedere al Moscovei", constata analistii Pew.

In cealalta tabara, increderea rusilor in Uniunea Europeana si Statele Unite a coborat cu 30% fata de nivelul atins la sfarsitul anului 2013, inainte de declansarea crizei.

Intre timp, Putin pare sa fi gasit reteta propagandistica pentru cresterea popularitatii.

Desi multi dintre rusi se declara nemultumiti de actualele conditii economice si de faptul ca interventia din Ucraina defaimeaza imaginea tarii lor pe plan extern, sustinerea pentru "tarul de la Kremlin" este la cote maxime.

#amenintare Rusia NATO, #atac Rusia NATO, #interventie militara NATO Rusia , #NATO