Dependenta de energie poate face o tara vulnerabila la santaj

Vineri, 07 Mai 2010, ora 17:13
1685 citiri
Dependenta de energie poate face o tara vulnerabila la santaj

Secretarul general al NATO, Anders Fog Rasmussen, a avertizat, vineri, ca dependenta de energie poate face o tara vulnerabila la santajul economic si politic, adaugand ca, din acest motiv, securitatea energetica a devenit un subiect de dezbatere in Alianta Nord-Atlantica, transmite NewsIn.

Intr-o prelegere sustinuta la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, Rasmussen a vorbit, printre altele, despre asigurarea securitatii energetice, mentionand ca "America de Nord si Europa devin din ce in ce mai dependente de importurile de energie", iar aceasta dependenta poate face o tara vulnerabila la santajul politic si economic.

Secretarul general al NATO a mentionat ca "securitatea energetica este o problema complexa, care implica producatorii, consumatorii si tarile de tranzit, iar, din acest motiv, o abordare 'universala' in aceasta problema nu va functiona".

"Daca vrem sa fim in siguranta maine, trebuie sa actionam azi. De aceea, trebuie sa devenim mult mai constienti de potentiala contributie a NATO la securitatea energetica", a afirmat Rasmussen, adaugand ca Alianta are mult mai multe de oferit decat se poate vedea.

"NATO este un mecanism unic pentru colectarea de informatii din diferite surse. 

Prin intermediul parteneriatelor noastre, am stabilit relatii de incredere cu numeroase tari producatoare de energie. Avem mijloacele de protejare a infrastructurii energetice critice", a precizat secretarul general al NATO.

Romania insista pe includerea in noul concept strategic NATO a unui rol crescut al Aliantei in securitatea energetica.

"Aceasta viziune nu este impartasita de toate statele membre NATO", a declarat secretarul general al NATO intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati.

"Consider ca securitatea energetica va juca un rol important in noul concept strategic, pentru ca securitatea energetica este importanta pentru securitatea generala a Aliantei in anii care vor veni si parteneriatele NATO cu tarile surse de energie reprezinta un exemplu pentru realizarea securitatii energetice.

Cred ca noul concept strategic NATO va pune un accent crescut pe astfel de parteneriate", a declarat Rasmussen la RRA.

Aflat recent in Georgia, la o conferinta despre "rolul NATO in domeniul securitatii strategice si noul concept strategic al NATO", secretarul de stat Bogdan Aurescu spunea ca Romania este interesata sa sublinieze rolul NATO in acest domeniu, nu numai din perspectiva promovarii dialogului politico-strategic sau asigurarii securitatii infrastructurii, cat si in ceea ce priveste asigurarea accesului la resurse.

"Nu are niciun sens sa asiguri protectie impenetrabila pentru o conducta goala", avertiza Aurescu.

In prelegarea de la Facultatea de Drept, Rasmussen a mentionat, de asemenea, misiunea NATO in Afganistan, subliniind ca aceasta va fi prioritara pe termen lung.

El a mentionat ca prezenta fortelor Aliantei Nord-Atlantice in Afganistan vizeaza protejarea populatiei locale si pregatirea armatei si politiei afgane, pentru ca acestea sa asigure securitatea statului.

Secretarul general al NATO a multumit, totodata, Romaniei pentru decizia de a-si suplimenta trupele in Afganistan.

"Decizia Romaniei este bazata pe o logica simpla, dar puternica: trebuie sa facem mai mult acum, pentru a face mai putin mai tarziu", a spus Rasmussen.

#energie, #nato, #santaj, #economic, #politic , #NATO