Fortele speciale britanice au intervenit la sol in Siria pentru a-i ajuta pe rebeli

Marti, 07 Iunie 2016, ora 18:58
5831 citiri
Fortele speciale britanice au intervenit la sol in Siria pentru a-i ajuta pe rebeli
Foto: Flickr/Freedom House

Armata britanica pare sa nu se mai multumeasca doar cu rolul de instructor de specialitate pentru gruparile rebele de pe teritoriul Siriei, care lupta impotriva teroristilor Statului Islamic, dar si cu fortele regimului Assad.

Fortele speciale britanice, care in mod oficial ii antreneaza pe rebeli in Iordania, au intervenit recent pe teritoriul Siriei, pentru apararea unei unitati de luptatori rebeli, relateaza The Telegraph.

Dovezile au fost publicate de revista Times, care citeaza lideri ai rebelilor sirieni declarand ca membri din cadrul fortelor speciale ale armatei Marii Britanii li s-au alaturat pentru a contracara atacurile teroristilor ISIL.

Locotenentul Mahmoud al-Saleh sustine chiar ca soldatii britanici trec frecvent granita dintre Iordania si Siria pentru a sari in ajutorul Noii Armate Siriene (NSA).

"Ne-au ajutat cu logistica, pentru a intari apararea bazelor noastre", a explicat Saleh, responsabil cu mentinerea pozitie strategice din satul al-Tanf.

Satul a fost cucerit de rebeli luna trecuta, dupa mai multe asalturi impotriva teroristilor ISIL stationati aici. De atunci, militantii Statului Islamic incearca cu disperare sa recastige pozitia pierduta.

Jihadistii nu le ofera nicio clipa de odihna soldatilor din Noua Armata Siriana, atacand mereu dupa miezul noptii, pana dimineata.

"Daca te uiti la orarul atacurilor iti dai seama ca nu vor sa ne lase sa ne odihnim. Se folosesc de rachete, mortiere, ba chiar si de atentatori sinucigasi", povesteste locotenentul.

La sfarsitul lunii trecute, una dintre bazele in care se adapostesc rebelii a fost tinta unui atentat sinucigas, care a avariat serios cladirea si a provocat pierderi serioase. Atunci au intervenit militarii britanici, care au ajutat la intarirea obiectivului.

Aceeasi situatie poate fi intalnita si in Irak, unde americanii sustin trupele guvernului de la Bagdad, dar si luptatorii kurzi din YPG si militiile arabe pentru a recuceri orasele capturate de Statul Islamic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Statul Islamic, #jihadisti ISIL, #razboi Siria, #trupe speciale Marea Britanie, #interventii militare Siria , #NATO