General american: Antiaerienele rusesti pot bloca accesul avioanelor NATO in tari aliate

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 13:10
6607 citiri
General american: Antiaerienele rusesti pot bloca accesul avioanelor NATO in tari aliate
Foto: Wikimedia

Comandantul fortelor aeriene americane din Europa si Africa, generalul Frank Gorenc, se declara de-a dreptul ingrijorat de strategia folosita de rusi pentru amplasarea sistemelor de rachete antiaeriene de ultima generatie.

Strategia, cunoscuta in jargon militar sub numele de A2/AD, a generat deja o aglomerare de sisteme antiaeriene in enclava Kaliningrad, fapt care ar putea bloca accesul avioanelor NATO in anumite parti ale Poloniei si in tarile baltice, relateaza New York Times.

Blocada pe cer

O strategie similara a fost pusa recent in practica si in Crimeea, unde rusii au adus mai multe sisteme antiaeriene, dar si in Siria.

Pentru generalul Gorenc, scutul defensiv desfasurat de Rusia, uneori in zone din afara teritoriului sau, se dovedeste extrem de ingrijorator pentru fortele aeriene de sub comanda sa, care desfasoara operatiuni in 104 tari din Europa, Africa, Asia si Orientul Mijlociu.

Cea mai mare concentrare de sisteme antiaeriene rusesti se afla in Kakliningrad, exclava ruseasca dintre Polonia si Lituania.

Sistemele de rachete sol-aer asezate aici "sunt plasate intr-un mod care fac dificil accesul in zona", tinand sub control aproape o treime din spatiul aerian al Poloniei, dar si alte zone din regiunea baltica.

Sub monitorizare

"Este o chestiune foarte serioasa si, bineinteles, vom monitoriza situatia in continuare.

Ei au tot dreptul sa pozitioneze rachetele acolo, dar densitatea si numarul sistemelor implicate in aceastra strategie trebuie sa fie un amanunt de care sa tinem cont", a explicat comandantul american.

Desi zona Irak-Siria nu se afla in aria de operatiuni a fortelor aeriene pe care le comanda, generalul Gorenc urmareste cu interes expansiunea militara a Rusiei in Siria, fiind convins ca Moscova intentioneaza sa-si demonstreze puterea militara in fata Occidentului.

"Folosesc rachete de croaziera, folosesc bombardiere. Este clar ca vor sa transmita un semnal prin care sa arate ca au abilitatea de a se implica nu doar in conflicte regionale, ci pe plan global", spune Frank Gorenc.

Comandantul american crede ca demonstratia de forta a Rusiei de astazi este rezultatul dezvoltarii arsenalului militar dupa razboiul din Georgia, de acum opt ani.

"Si-au imbunatatit capacitatile, capabilitatile si, dincolo de asta, demonstreaza vointa de a folosi aceasta putere militara", sustine comandantul fortelor aeriene americane din Europa.

#baze rachete Rusia, #strategie defensiva antiaeriana, #spatiu aerian NATO , #NATO