Iese din UE, dar pluseaza in NATO: Marea Britanie intareste cu trupe estul Europei

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 12:10
6195 citiri
Iese din UE, dar pluseaza in NATO: Marea Britanie intareste cu trupe estul Europei
Foto: Wikimedia

David Cameron si-a propus sa intareasca pozitia Marii Britanii ca putere militara continentala, in cadrul ultimului summit NATO la care participa ca premier al tarii sale, dupa ce votul pentru iesirea regatului din UE l-a obligat sa-si anunte retragerea.

In ciuda deciziei de a parasi blocul comunitar, britanicii sunt hotarati sa asigure un batalion de 500 de oameni pentru intarirea securitatii in Estonia, 150 de soldati pentru bazele NATO din Polonia si 3.000 de combatanti in cadrul fortei de reactie rapida din Estul Europei, mentioneaza Bloomberg.

"Faptele se fac simtite mai bine decat vorbele si Marea Britanie este mandra sa devina actorul principal in relocarea trupelor in Europa de Est. Este inca un exemplu ca suntem unii dintre liderii NATO", a aratat David Cameron intr-un comunicat de presa.

Summitul NATO de la Varsovia are ca puncte principale pe agenda discutiilor doua teme importante: efectele Brexit la nivel de securitate in Europa si amenintarea tot mai pregnanta a Rusiei asupra statelor membre din flancul de est al Aliantei.

Cel putin primul punct pare sa se rezolve de la sine, oficialii de la Londra anuntand ca sunt gata sa se implice mai mult in cadrul actiunilor NATO dupa neasteptatul divort de UE.

"Decizia de a parasi Uniunea nu inseamna ca intoarcem spatele intregii lumi. Din contra, vom colabora mai mult cu aliatii cheie. Ne vom implica mai mult in NATO pentru a compensa retragerea noastra din UE", a explicat ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, in cadrul unei interventii la BBC Radio 4.

Secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a afirmat inaintea summitului NATO de la Varsovia ca asteapta, de asemenea, ca Brexit sa nu modifice rolul Marii Britanii in organizatia nord-atlantica.

Cameron este pregatit sa atraga atentia celorlalte state membre si asupra faptului ca doar 5 dintre acestea - SUA, Grecia, Marea Britanie, Estonia si Polonia - respecta angajamentul luat in 2014 privind asigurarea unui buget de 2% din PIB pentru Aparare.

Actualul premier britanic va parasi cabinetul din Downing Street 10 in luna septembrie, inlocuitorul sau in fruntea guvernului urmand sa fie ales dintre Theresa May, actualul ministru de Interne, si Andrea Leadsom, ministrul Energiei din regat.

#summit NATO Varsovia, #relatii Marea Britanie NATO, #trupe NATO Europa de Est, #risc securitate Europa , #NATO