Mobilizare masiva anti-Brexit: NATO si Washingtonul ii avertizeaza pe britanici

Marti, 10 Mai 2016, ora 12:50
4623 citiri
Mobilizare masiva anti-Brexit: NATO si Washingtonul ii avertizeaza pe britanici
Foto: Flickr/Jeff Djevdet

Fostii secretari generali ai NATO au avertizat ca o iesire a Marii Britanii din UE nu ar face decat sa slabeasca puterea Occidentului, in vreme ce fostii secretari americani ai Externelor si Apararii au mentionat ca influenta Regatului Unit ar scadea considerabil in caz de Brexit.

Dublul avertisment vine pe fondul tensiunilor tot mai ridicate intre opozantii si sustinatorii iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, intr-un moment in care premierul David Cameron anunta riscuri de securitate in cazul abandonului proiectului european, in vreme ce fostul primar al Londrei, Boris Johnson, sustine ca seful guvernului foloseste amenintarea unui razboi pe post de sperietoare, relateaza Reuters.

Cinci fosti secretari generali ai NATO, Peter Carrington, Javier Solana, George Robertson, Jaap de Hoop Scheffer si Anders Fogh Rasmussen, si-au unit vocile pentru a le arata britanicilor ca rolul UE a fost decisiv in a impune sanctiunile economice dictate pentru state precum Rusia si Iran.

"Brexit-ul va duce fara indoiala la o pierdere a influentei Marii Britanii, subminand rolul NATO si dand castig de cauza inamicilor Occidentului tocmai intr-un moment cand trebuie sa strangem randurile in cadrul comunitatii euro-atlantice, pentru a face fata amenintarilor comune", au afirmat cei cinci intr-o scrisoare comuna publicata de The Telegraph.

O alta scrisoare semnata de 13 oficiali ai administratiei americane din ultimii 45 de ani a fost publicata de The Times, aliatii de peste ocean sustinand ca influenta Marii Britanii la nivel global ar avea de suferit in caz de Brexit.

"Suntem ingrijorati de faptul ca, in cazul in care Marea Britanie ar decide sa iasa din UE, locul acestei tari si influenta sa in lume se va diminua, iar Europa va fi mult mai slabita", au semnalat fostii oficiali SUA, printre care George Shultz si Madeleine Albright.

Luna trecuta, presedintele Obama a exprimat acelasi punct de vedere in cadrul vizitei sale in Marea Britanie. Sustinatorii ideei de iesire din UE afirma insa ca apartenenta tarii la Alianta Nord-Atlantica este elementul cheie al securitatii Regatului Unit si nu calitatea de membru UE.

Printre cele mai dure critici aduse premeriului britanic si modului in care UE gestioneaza problemele interne este cea a lui Ian Duncan Smith, fost ministrul al Muncii si Protectiei Sociale, care afirma ca Angela Merkel a reusit sa-i suceasca mana la spate premierului Cameron.

"Ei au drept de veto in orice", a afirmat Duncan Smith, referindu-se la situatia in care Marea Britanie a trebuit sa accepte cota de refugiati impusa de Bruxelles pentru toate statele membre.

Referendumul pentru stabilirea mentinerii sau abandonarii statutului de membru UE al Marii Britanii va avea loc pe 23 iunie.

#brexit, #riscuri securitate Marea Britanie, #securitate UE, #reactii NATO , #NATO