NATO trimite dronele Global Hawk in Italia: Jihadistii pot forta portile Europei dinspre mare

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 13:50
4040 citiri
NATO trimite dronele Global Hawk in Italia: Jihadistii pot forta portile Europei dinspre mare
Foto: Wikimedia

Toate dronele Global Hawk detinute de Alianta Nord-Atlantica vor fi trimise la baza aeriana Sigonella, din Sicilia, pana la sfarsitul acestui an.

Masura este pusa in aplicare cu o intarziere de patru ani si va reusi in cele din urma sa puna in functiune sistemul de supraveghere AGS (Alliance Ground Surveillance) pe catre NATO l-a dedicat Italiei in urma cresterii amenintarii teroriste a Statului Islamic in zona.

Mai mult, conform portalului Defense News, baza aeriana din Sigonella urmeaza sa fie transferata in cursul anului viitor din administrarea armatei italiene in cea a structurilor NATO.

Sistemul de supraveghere AGS include "elemente de sustinere a operatiunilor si misiunilor la sol si maritime capabile sa opereze pe orice tip de vreme si sa transmita in timp real datele culese", arata un comunicat al Aliantei.

Pana in 2018, datele inregistrate de drone si de aparatele amplasate la sol si pe mare vor fi disponibile si altor membri ai Aliantei, urmand sa fie folosite in combaterea terorismului.

Din cauza apropierii de coastele Libiei si Tunisiei, Italia este o doua poarta de intrare in Europa a migrantilor sositi din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

Cu ochii spre Libia

Cum gruparea terorista Statul Islamic pare sa-si fi mutat inca de acum un an o parte din operatiuni in Libia, oficialii NATO si liderii politici europeni se tem ca jihadistii ar putea lovi pe neasteptate flancul sudic al Europei, cel expus direct la Mediterana.

Presedintele francez Francois Hollande si premierul Italian Matteo Renzi au declarat inca din luna noiembrie a anului trecut ca Europa trebuie sa fie atenta la actiunile ISIL in Libia.

Gruparea terorista a lansat in aceeasi perioada o inregistrare video in care ameninta cu noi atacuri in Statele Unite, Franta si Italia, vorbind chiar de o "cucerire a Romei".

Prima drona Global Hawk achizitionata de NATO a fost verificata in zbor abia in luna decembrie, alte teste ale aparatului fiind inca in derulare. Alianta a achizitionat cinci astfel de aparate si le va trimite pe toate la baza aeriana din Sicilia.

Aparatul are o autonomie de zbor de 30 de ore si se poate ridica la aproximativ 20.000 de metri inaltime.

Conform producatorului Northrop Grumman, "dronele Global Hawk sunt concepute sa ofere in timp real centrelor de comanda de la sol informatii de supraveghere si recunoastere, avand senzori de detectare a obiectelor in miscare pe o arie geografica mare".

Dronele ar putea fi folosite si intr-o interventie militara la sol sau aeriana pentru prevenirea cuceririi unor noi teritorii din vecinatatea Europei de catre gruparea terorista Statul Islamic.

#razboi Statul Islamic, #amenintare terorista Italia, #drone militare Italia, #sistem supraveghere NATO , #NATO